Hlavní navigace

Internet Explorer předepisuje Jihokorejcům zákon

Málokdo by řekl, že v tak technologicky vyspělé zemi, jakou Jižní Korea bezesporu je, může s přehledem vládnout Internet Explorer. Zpravidla ještě ve svých starších verzích. Realita je však taková a pojďme zjistit, co k situaci vedlo.
Martin Tábor 8. 11. 2013

Sdílet

Snad v celém světě je dnes souboj prohlížečů hlavním tématem všech operačních systémů a světoví softwaroví hráči ztratí na tomto válečném poli mnoho sil. Webový prohlížeč je totiž často branou ke službám konkrétní společnosti a jistě v neposlední řadě buduje z hlediska marketingu i dobré (či špatné) jméno firmy. I když se tak Microsoft poslední dobou skutečně více než snaží, s aktuálně nejrozšířenějším Google Chrome soupeří jen těžko a z dlouhodobého hlediska zřejmě bitva jen tak neskončí. Kdo by tedy řekl, že má Redmond na růžích ustláno, nemýlil by se snad pouze v Jižní Koreji.

Internet Explorer v Asii – Jižní Korea je jasně modrá

Že zde mohl Microsoft usnout na vavřínech má na svědomí již postarší zákon, jehož cílem bylo především přinutit Jihokorejce k lepšímu bezpečnostnímu standardu při používání internetu. Nikdo sice konkrétně nenařizuje, že internet smíte v této zemi používat jen skrze Internet Explorer, avšak důsledky zákona k tomu většinu lidí stejně přinutí. Zákon z devadesátých let totiž vyžaduje k zabezpečení elektronických transakcí digitální certifikáty a ActiveX. Prakticky při jakémkoli nákupu je tak třeba vlastnit počítač s IE a navíc i Windows, protože na žádné jiné platformě není možné technickým požadavkům dostát. Celý jihokorejský internet je zkrátka na IE „vyladěn“. Protože zřejmě většina obyvatel necítí potřebu používat více než jeden prohlížeč (např. Chrome či Firefox pro zahraniční weby), téměř všichni v jižní části Korejského poloostrova si vystačí s Internet Explorerem 8, 9 nebo 10.

Zdroj: zdnet.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty