Hlavní navigace

Internet Explorer 9: představení nových funkcí

<p>&#160;</p>
Microsoft představil první betaverzi Internet Exploreru 9. Nabízí zcela nové jádro, vyšší rychlost, nové uživatelské rozhraní a spoustu užitečných funkcí. V některých ohledech dokonce překonává konkurenci. Nevěříte?
Roman Polášek 19. 9. 2010

Sdílet

Zapomeňte na pomalý, zastaralý či standardy špatně dodržující prohlížeč. Přichází totiž úplně nový Internet Explorer 9, který se svými staršími bratry má jen pramálo společného a stává se tak konečně konkurenceschopným a výkonným prohlížečem. Podívejme se na hlavní novinky, které první (dokonce i česká) betaverze nabízí.

Jednodušší vzhled bez zbytečností

Hned na první pohled si lze všimnout výrazného zeštíhlení uživatelského rozhraní. To je nyní zmenšeno doslova na minimum po vzoru jiných prohlížečů a dává tak hlavní prostor prohlíženému webu. Rozhraní obsahuje pouze tlačítka pro pohyb zpět a vpřed, pole adresa, panel se záložkami a zcela vpravo ikony pro návrat na domovskou stránku, zobrazení oblíbených a vstup do nastavení. To je vše. Nic dalšího v základu uživatelské rozhraní nenabízí. Vše je na jediném řádku. Přitom jsou nabídnuty všechny potřebné prvky a zobrazenému webu je dán maximální prostor. To ocení hlavně uživatelé netbooků, u kterých je hlavně vertikální rozlišení dost malé.

<p>Pohled na digitálně v novém IE9</p>

Pohled na digitálně v novém IE9

Pohled na digitálně v novém IE9

Pochopitelně lze zobrazit i stavový řádek nebo panel oblíbené položky, ale to je ve výchozím nastavení vypnuto.

Vyhledávání v panelu adresa

Dříve bylo zvlášť pole adresa a pole pro vyhledávání. Nyní je vše v jednom. Do pole adresa můžete zadat buď korektní internetovou adresu a přejít na ni, nebo libovolný výraz, který bude vyhledán ve vyhledávači. Vyhledávání funguje stejně jako ve vyhledávacím poli v IE8, nyní je však pole už jen jedno.

Hry se záložkami

Při testování betaverze IE9 mě velmi zaujaly možnosti, kterými disponují záložky. Už od minulé verze jsou barevně odlišeny podle souvislosti. Tato vlastnost byla nyní ještě vylepšena a i záložky mohou být průhledné ve stylu Aero. Byla však přidána ještě jedna šikovná vlastnost. Libovolnou záložku lze chytit myší a přetáhnout mimo. Tím vznikne zcela nové okno Internet Exploreru. Lze tak rychle rozdělovat záložky či shlédnout více webů zároveň. Stejným postupem lze i dvě okna složit v jedno přetažením záložky z jednoho okna do druhého. Zkrátka dokonalost, na kterou se dá tak rychle zvyknout.

<p>Rozdělení na dvě okna pomocí tažení záložky</p>

Rozdělení na dvě okna pomocí tažení záložky

Rozdělení na dvě okna pomocí tažení záložky

Nová záložka a nabídka oblíbených webů

Při otevření nové záložky je nyní prázdná stránka zpracována zcela jinak. Nově nabízí přehled nejnavštěvovanějších webů. Můžete tak k nim přistupovat ještě rychleji. Spolu s nimi nabízí i hodnocení jejich oblíbenosti. Weby lze z této statistiky samozřejmě zcela odstranit, pokud nechcete, aby někdo věděl, jaké weby máte v oblibě.

<p>Nabídka nejoblíbenějších webů při otevření prázdné záložky</p>

Nabídka nejoblíbenějších webů při otevření prázdné záložky

Nabídka nejoblíbenějších webů při otevření prázdné záložky

Hardwarová akcelerace

Zřejmě hlavní předností nového Internet Exploreru je hardwarová akcelerace, která zajišťuje až neuvěřitelnou rychlost zobrazování webových stránek. Částečnou hardwarovou akceleraci pomocí grafického čipu zvládají i konkurenční prohlížeče, avšak Internet Explorer je prvním, který akceleruje vše, co snad lze. Výsledkem je pak rychlé zpracování javascriptu, které srovnává krok s konkurencí a nabízí výkon hlavně pro moderní aplikace bez zbytečné a neúměrné zátěže procesoru.

Poradce pro výkon doplňků

Rychlost je pro nový IE9 snad tím nejdůležitějším a aby nedošlo k nějakému zpomalení, je zde i poradce pro výkon doplňků. Pokud IE9 zaznamená, že některý z nainstalovaných doplňků výrazně zpomaluje jeho chod, nabídne jeho zakázání ve prospěch rychlejší práce aplikace. Tuto možnost jistě ocení hlavně méně zkušení uživatelé, kteří nainstalují mnoho různých toolbarů, které pak z prohlížeče udělají nepoužitelný a pomalý nástroj.

<p>Zakázání nežádoucích doplňků, které zpomalují aplikaci</p>

Zakázání nežádoucích doplňků, které zpomalují aplikaci

Zakázání nežádoucích doplňků, které zpomalují aplikaci

Funkce připnuté weby

Ačkoliv je nový IE9 teprve ve fázi betaverze, nezapomnělo se ani na maličké detaily, které dělají práci s tímto prohlížečem ještě hezčí. Jednou z nich je funkce nazvaná připnuté weby a užijí si ji uživatelé Windows 7. Nejedná se o nic jiného, než připnutí zástupce na konkrétní web přímo na hlavní panel. Když pak na ikonu kliknete, zobrazí se přímo okno Internet Exploreru s touto stránkou. Navíc je zobrazena ikona webu vedle tlačítek zpět a vpřed, které jsou navíc zbarveny podle této ikony. Funkce je to spíše detailní, ale potěší.

<p>Změna barvy tlačítek díky funkci připnuté weby</p>

Změna barvy tlačítek díky funkci připnuté weby

Změna barvy tlačítek díky funkci připnuté weby

Oznamovací pruh a správce stahování

Po dlouhé době konečně dostal IE také správce stahování. Nyní už nebude otevřeno okno pro každé stahování zvlášť. Vše je nyní k dispozici v jediném okně. Součástí je i nový oznamovací pruh různých událostí při dolním okraji okna. Dříve byl umístěn těsně pod záložkami, nyní je dole. Je určen pro výstrahu o spouštění různých doplňků nebo třeba při začátku stahování.

<p>Správce stahování</p>

Správce stahování

Správce stahování

Je i co vytknout

Ačkoliv jsem dosud jen chválil nový IE9, musím zmínit i jednu věc, která mně nesmírně vadila. Jsem zvyklý používat panel oblíbených položek a jeho pozice mi velmi vadí. Je totiž zobrazen pod polem adresa a záložkami. Osobně bych místo toho volil variantu, při které by záložky byly nejníže a pole adresa a oblíbené položky na jednom řádku. S možností přeskupení podle svých představ jsem však nepochodil.

Trošku mi tak vadilo pevné umístění záložek v jednom řádku s panelem adresa. Na velkém monitoru to problém není, ale na malém ano a pěkné velký. Na otevření více záložek zkrátka není místo a nejsou vidět jejich nadpisy. Věřím tedy, že ve finální verzi bude přeskupení panelů možné.

Je to teprve betaverze

Pokud budete chtít IE9 otestovat, nezapomeňte na to, že se jedná o pouhou první betaverzi, vše nemusí fungovat zcela správně a současná podoba není konečná. Na podrobnější testy či závěry je tedy ještě čas. Už nyní však přináší velkou rychlost zobrazování stránek, podporu html 5 a css 3. Tyto technologie si lze však užít teprve na několika ukázkových webech.

Před instalací upozorňuji, že nový IE9 nahradí v systému starší verzi tohoto prohlížeče a nelze tak mít obě verze současně. Kvůli novým technologiím je také IE9 určen pouze pro systémy Windows Vista a Windows 7. Uživatelé Windows XP mají zkrátka smůlu. Není to však pouze marketingový tah ze strany Microsoftu, ale záležitost technologická. To, co ke svému běhu IE9 potřebuje, Windows XP zkrátka nemá.

Pochvala na závěr

I přes některé detaily musím betaverzi IE9 vskutku pochválit. Dobře se s ní pracuje, je neskutečně rychlá a vůbec nejde poznat, že jde o pouhou betaverzi. Pokud bude vývoj i dále pokračovat tímto směrem, můžeme se těšit na výborný prohlížeč, který nejenže technologicky dožene konkurenci, ale možná i začne táhnout podíl Internet Exploreru na trhu opět nahoru a získá jeho dávno ztracenou slávu.

Autor článku