Hlavní navigace

Internet Explorer 8 bezpečnější než Firefox

Na síti se ke stažení objevil nový Firefox 3.6. Zároveň se řadu dní řešila kauza děravého Internet Exploreru. Tak jak je možné, že Internet Explorer 8 je zřejmě stále nejbezpečnějším prohlížečem?
David Sillmen 23. 1. 2010

Sdílet

Asi jste zaznamenali, že se objevil nový Firefox 3.6, který je až o dvacet procent rychlejší než předchozí verze a má být také bezpečnější. To je dosti pravděpodobné, otázkou však je, zda to stačí na Internet Explorer 8. Ano, na ten nenáviděný prohlížeč, který byl v minulých dnech (neprávem) spojován s kauzou bezpečnostních rizik v Internet Exploreru 6, který už Microsoft víceméně nepodporuje. Říkat, že IE 8 je bezpečným prohlížečem, zavání takřka kacířstvím a četní příznivci alternativních browserů k tomu jistě vyjádří svůj názor.

Ovšem je třeba upozornit na podrobné testování společnost NSS Labs, které přišlo na to, že Internet Explorer 8 je v řadě ohledů tím nejbezpečnějším prohlížečem. NSS Labs testovala browsery na schopnost zamezit průniku malware a phishingovým metodám. To znamená nejnebezpečnějším záležitostem, které se mohou na internetu přihodit. Výsledky byly překvapivé: IE 8 dokázal zamezit 81% útoků, zatímco starší Firefox 3 pouze 27%. Safari 4 bylo na 21% a Google Chrome 2 na 7%. Novější verze alternativních prohlížečů jejich bezpečnostní situaci jistě vylepšily, ale těžko radikálně zlepšily.

Tolik k aktuálnímu humbuku kolem Internet Exploreru, kterého podle některých zdrojů využívá právě Firefox k posílení svých pozic. Jde jen o poznámku k tomu, že rozhodnutí by se měla dělat na základě faktů, nikoliv emocí. A právě výběr internetového prohlížeče je mnohdy platformou, kde z nějakého nejasného důvodu rozhodují především ty pocity.

Zdroj: PCW

Autor článku