Hlavní navigace

IE 11 přinese podporu technologie WebGL

Dle posledních indicií je téměř jisté, že Internet Explorer 11 zavede podporu WebGL. S toutou technologií přišel jako první Google Chrome a umožnil tak běh složité 3D grafiky přímo v prohlížeči.
Martin Tábor 25. 5. 2013

Sdílet

Již z dříve uniklých sestavení Windows 8.1 se dalo tušit, že Microsoft pracuje na zavedení podpory technologie WebGL (Web Graphics Library) do Internet Exploreru. Ta umožňuje zobrazování výpočetně náročných 3D scén přímo v prohlížeči, a to bez pomoci jakéhokoli doplňku. Microsoft se však doposud implementaci této – v podstatě konkurenční, – technologie bránil s odůvodněním, že by uživatelům v prohlížeči s WebGL nebyl schopen zaručit dostatečné bezpečí.

Internet Explorer 11 (build 8.1.9374)

WebGL je úzce spojeno s JavaScriptem a technologie vzešla z pokusů s HTML5 elementem Canvas v laboratořích Mozilly (2006). Poté však začal technologii masivně nasazovat především Google, který ji v roce 2011 přidal do Google Chrome 9 a dnes ji využívá např. v pokročilejší verzi Google Maps. Zde slouží k vykreslování 3D modelů budov apod. I Microsoft tak konečně pochopil, že technologii do budoucna zřejmě nepůjde ignorovat a její podpora bude součástí IE 11, či podle některých informací možná i současného IE 10. Z by šlo usuzovat, že IE 11 bude určen možná pouze pro „upgradovaný“ Windows 8 a WebGL tudíž vyjde jako aktualizace i pro „starší“ Internet Explorer 10, podporovaný ve Windows 7.

Zdroj: theverge.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty