Hlavní navigace

IcoFX: editor ikon pro amatéry i profesionály

Editor IcoFX představuje osvědčený nástroj pro tvorbu ikon. V minulosti byl distribuován jako freeware, ale v současné době je program zpoplatněn. Pojďme se seznámit s rozdíly volně šiřitelné a placené verze editoru.
Petr Tumajer 17. 4. 2012

Sdílet

Tvorba ikon představuje poměrně specifickou oblast počítačové grafiky a je logické, že pro tyto účely existují specializované editory. Mezi osvědčené a kvalitní editory ikon patří aplikace IcoFX, která poskytuje celou řadu užitečných vlastností.

Tento nástroj dospěl v současné době do verze 2.1 a přelomovou verzí editoru je verze 2.0. Od této verze je k dispozici celá řada nových zajímavých vlastností a nástrojů: nové nástroje pro tvorbu výběrů, rychlá maska, podpora vrstev při tvorbě obrázků, štětce s možností editace jejich stop, paleta barevných přechodů a další. Od této verze je editor distribuován jako shareware. Zkušební verzi můžete spustit 15x a potom dojde k zablokování funkcí pro ukládání grafiky.

Na Stahuj.cz je k dispozici poslední volně šiřitelná verze (1.6.4) editoru i jeho aktuální verze (v současné době 2.1). Pojďme se tedy podrobněji seznámit s odlišnostmi těchto verzí. Odkaz pro jejich stažení je umístěn tradičně pod článkem.

Jak na instalaci editoru

Instalace obou verzí probíhá standardním způsobem. Uživatel musí odsouhlasit licenční ujednání a dále má možnost volby umístění programu na pevném disku, názvu pro nabídku Start a vytvoření zástupce na pracovní ploše. Instalace verze 1.6.4 probíhá v angličtině a u verze 2.1 si můžete zvolit jeden z 8 podporovaných jazyků. Čeština zde bohužel chybí (viz. dále).

Kolik jazyků editor zná a může se naučit česky?

Obě verze editoru poskytují vícejazyčné uživatelské rozhraní, které podporuje 8 různých jazyků. Bohužel zde chybí čeština. Volně šiřitelnou verzi (1.6.4) si můžete počeštit pomocí překladu, který je dostupný na serveru Češtiny.cz. Stažený ZIP archiv stačí rozbalit a soubor czech.lng umístit do adresáře Program files/IcoFX 1.6/Languages. Potom již můžete v nabídce Options - Languages zvolit položku Czech.

IcoFX 1.6.4 s českým uživatelským rozhraním.

IcoFX 1.6.4 s českým uživatelským rozhraním.

IcoFX 1.6.4 s českým uživatelským rozhraním

V případě shareware verze (2.0 a vyšší) není bohužel možné zmíněný český překlad použít. Proto se zde musíme spokojit s jedním z podporovaných jazyků: angličtina, dánština, francouzština, němčina, maďarština, japonština, portugalština a španělština.

IcoFX s anglickým uživatelským rozhraním

IcoFX s anglickým uživatelským rozhraním


IcoFX 2.1 s anglickým uživatelským rozhraním

Co mají obě verze společné

Obě verze umožňují tvorbu Windows i Macintosh ikon. Jsou zde k dispozici nástroje pro extrakci ikon z binárních souborů (EXE, DLL, OCX, ICL a BIN, RSC a RSRC) a nástroje pro dávkové zpracování (tvorba ikon z obrázků, obrázků z ikon a extrakce ikon). Za zmínku stojí i nástroj pro přidávání, odebírání a změnu ikon v binárních souborech a nástroj pro tvorbu snímků obrazovky.

Na vstupu jsou kromě formátů ICO (Windows ikony) a ICNS (Macintosh ikony) podporovány také animované (ANI) i běžné kurzory (CUR). Dále jsou podporovány obrázky ve formátu BMP, JPG, JPEG 2000, PNG a GIF. Tyto formáty jsou podporovány i při exportu obrázků a proto jsou obě verze dobře využitelné nejen při tvorbě ikon a kurzorů, ale i jiných grafických prvků.

Panel Prohlížeč (Explorer) umožňuje procházet počítač a zobrazovat náhledy obrázků, ikon a kurzorů v podporovaných formátech. Náhledy obrázků můžete jednoduše přetahovat myší na plátno.

Obsah nabídky efekty je totožný v obou verzích. Při tvorbě grafiky můžete využívat různé barevné efekty, záře, prolnutí, dekorace, stíny a další. Samozřejmostí jsou funkce pro nastavení jasu a kontrastu, odstínu a sytosti i vyvážení barev.

Na plátně můžete zobrazit mřížku, jejíž vlastnosti jsou uživatelsky konfigurovatelné. Velikost náhledu je možné zvětšovat až do 10000% a celkový pohled na obrázek zajišťuje samostatný panel s náhledem. Obě verze umožňují otevření více obrázků v samostatných záložkách.

Výhody placené verze

Verze 2.1 přináší celou řadu zásadních vylepšení (v porovníní s verzí 1.6.4). Z hlediska uživatelského rozhraní bych zmínil především možnost ukládání vlastních pracovních ploch. Tyto volby jsou k dispozici pod položkou Window - Workspace a kromě funkce pro ukládání vlastních ploch zde najdete již šest ploch přednastavených.

Ukázka pracovní plochy Full ve verzi 2.1.

Ukázka pracovní plochy Full ve verzi 2.1.


Ukázka pracovní plochy Full ve verzi 2.1

Ke změnám došlo i v panelu nástrojů. V novější verzi můžete nástroje uspořádat do jednoho nebo dvou sloupců a samozřejmě došlo i ke změnám v obsahu tohoto panelu. V tomto případě stojí za zmínku především nové nástroje pro tvorbu výběrů (eliptický výběr, laso) a režim rychlé masky.

Porovnání panelu nástrojů obou verzí.

Porovnání panelu nástrojů obou verzí.


Porovnání panelu nástrojů obou verzí

Dále můžeme zmínit nové nástroje pro práci s barvou. Zatímco starší verze disponuje pouze barevnou paletou, v novější verzi můžete využívat nástroj pro tvorbu barev v režimu HSBA a vytvořené barvy ukládat do vzorníku.

Nástroje pro práci s barvou ve verzi 2.1.

Nástroje pro práci s barvou ve verzi 2.1.


Nástroje pro práci s barvou ve verzi 2.1

K hlavním přednostem verze 2.1 patří možnost tvorby obrázků ve vrstvách. Příslušná paleta poskytuje veškeré standardní funkce pro tvorbu nových vrstev, jejich duplikování, odstranění, skrytí, nastavení krytí a režimu prolnutí.

Paleta Vrstvy ve verzi 2.1.

Paleta Vrstvy ve verzi 2.1.


Paleta Vrstvy ve verzi 2.1

V nové verzi můžete do vlastních palet ukládat vytvořené barevné přechody i stopy štětců. Editor stop štětců umožňuje pohodlné nastavení jejich rozměrů, dynamiky tvarů, barev a dalších vlastností.

Editor stop štětců ve verzi 2.1.

Editor stop štětců ve verzi 2.1.


Editor stop štětců ve verzi 2.1

Z výhod nové verze zmiňme ještě rozšíření podpory grafických formátů o formát TIFF, přehlednější dialogy pro dávkové zpracování a paletu historie.

Závěr a hodnocení

Editor ikon IcoFX patří bezpochyby ke kvalitním nástrojům svého druhu. Můžeme konstatovat, že druhá verze, která je distribuována již jako placená, představuje poměrně značný posun vůči poslední freeware verzi (1.6.4). Kladně hodnotím především podporu práce ve vrstvách. Je zřejmé, že autoři editoru IcoFX se v celé řadě nových prvků nechali inspirovat populárním bitmapovým editorem Photoshop, což je rozhodně ku prospěchu věci.

Nová verze editoru je pohodlně a intuitivně ovladatelná, a proto zcela jistě není na závadu ani absence češtiny v uživatelském rozhraní. Profesionálním tvůrcům ikon, kurzorů a dalších grafických prvků tohoto typu lze zcela jistě přechod na placenou verzi produktu doporučit.

Pokud se tvorbě ikon věnujete pouze okrajově, jsou vlastnosti poslední volně šiřitelné verze (1.6.4) plně dostačující. I tato neplacená verze poskytuje kvalitní nástroje pro tvorbu ikon, kurzorů a dalších drobných grafických prvků. 

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty