Hlavní navigace

IBM zakázalo Microsoft Office

Společnost IBM nařídila svým zaměstnancům, aby už nadále nepoužívali kancelářský balík Microsoft Office a přešli na Lotus Symphony, což je balík postavený na Open Office. Týká se to 360.000 lidí.
David Sillmen 13. 9. 2009

Sdílet

Microsoft z tohoto rozhodnutí pravděpodobně nebude nadšen. Jedna z největších společností na světě – IBM – už nebude nadále používat kancelářský balík Microsoft Office. Všch 360.000 zaměstnanců přejde na interní balík jménem Lotus Symphony, který není postaven na ničem jiném než jedné ze starších verzí open-source kancelářského balíku Open Office.

Interní nařízení firmy zní, že do deseti pracovních dnů musí být Lotus Symphony 1.3 nainstalováno na všech pracovních počítačích. Do konce roku by IBM mělo zcela přejít na otevřený formát dokumentů s koncovkou .odf. Zcela tak přestane používat .doc formát. Právě důvěra v open-source formát je podle IBM tím hlavním, proč dává Office vale. Cena prý nebyla tím nejdůležitějším faktorem, ale je jasné, že úspora za licence Microsoft Office bude značná.

Ztrátu jediného – byť velice významného – klienta Microsoft jistě přežije, problém pro něj se ale rodí v tom, že o přechodu na open-source kancelářské balíky a formáty uvažuje stále více společností.

Pro Microsoft jde přitom o nejvýnosnější byznys. Tomuto segmentu zatím dominuje – drží 90% trhu. V minulém roce jeho divize „byznys programů“ (valnou část tvoří právě Office) vytvořila obrat 19 miliard dolarů. To je větší tržba, než jaké firma dosáhla prostřednictvím Windows.

IBM navíc Lotus Symphony hodlá doporučovat svým zákazníkům, mezi něž patří velké společnosti. Na trh s kancelářskými balíky, byť internetovými, výrazně vstoupil také Google.

Zdroj: Handelsblatt

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty