Hlavní navigace

GPS prodělá upgrade za 8 miliard dolarů

Je skoro neuvěřitelné, do kolika vědních, společenských a soukromých odvětví zasahuje GPS navigace. Koncept této sítě družic je starý již téměř třicet let, je tedy načase, aby prošel rozsáhlou modernizací.
David Procházka 25. 5. 2010

Sdílet

Systém GPS se využívá v mnoha oborech. Primárně slouží pro navigaci milionů řidičů na celém světě, ke sledování pohybu vozidel, lokomotiv či osob, má obrovské přínosy v námořnictvu, turistice či u záchranných složek a využívá se i k tak triviálním úkolům, jako je nalezení ztraceného čtyřnohého miláčka. Vzhledem k tomu, že tento původně vojenský systém má za sebou již třicet let bez výraznějších změn, je na čase jej modernizovat. Během následujících deseti let dojde k výměně všech 24 satelitů, které jsou pro tento poziční systém využívány. Celá operace je v přípravě již několik let a vyžádá si investici 8 miliard amerických dolarů (cca 160 miliard Kč).

 

Dle odborníků má tato inovace do GPS vložit potenciál a přinést schopnosti, jaké jsme ještě neviděli. Nové družice ztrojnásobí množství dostupného signálu pro komerční sektor a budou mít atomové hodiny, které vedou čas na zlomek miliardtiny sekundy. Také by mělo dojít k výraznému zpřesnění pozice. V komerční sféře má GPS za sebou teprve deset let. Před rokem 2000 totiž Pentagon záměrně značně rušil signál z družic, což znemožňovalo masové využití GPS v soukromém sektoru. První výměna byla naplánována na tento víkend a bude probíhat tradičně z Mysu Canaveral.

Zdroj: LA Times

Autor článku