Hlavní navigace

Google versus Bing aneb Kdo to lépe spočítá?

<p>&#160;</p>
Odhalení "dětinských" chyb v globálně používaném software je vždy zajímavou zprávou. Tentokrát došlo i na Google, jemuž - i přes etymologii názvu firmy - zřejmě nedělají velká čísla čas od času zcela dobře.
Martin Tábor 22. 7. 2013

Sdílet

Název společnosti Google se již tradičně odvozuje od termínu „googol“, což je označení pro číslo 10 na 100 (tedy jedničku se sto nulami). To je vskutku veliké číslo a už od počátku charakterizuje (asi nejen technologické) ambice, s nimiž společnost vstoupila na trh. O to větším překvapením je na první pohled nepochopitelná chyba, které se vyhledávač Google bez okolků dopustí při snaze odečíst dvě velká čísla z obrázku níže. To druhé je o jedničku menší, tudíž výsledek „0“, za kterým si Google očividně stojí, není správný.

Google versus Bing: „39999999999999999 – 39999999999999998“

Pravda, použitá čísla jsou o mnoho řádů menší než zmíněný googol, avšak začít by se mělo vždy od snažších věcí. Oproti tomu, třeba mnohem mladší Bing nemá s uvedením správného výsledku u těchto čísel žádný problém. I když se na první pohled zdá, že jde skutečně o nepochopitelný omyl, v softwarovém světě může vést k danému problému skutečně dlouhá a komplikovaná cesta algoritmů. Kde tedy skutečně spočívá onen „zakopaný pes“, není hned zřejmé, ale chyba dokazuje, že IT technologie zřejmě nikdy nebudou úplně spolehlivé. Čím je software složitější, o to více je pravděpodobný výskyt  zcela neočekávaného chování. Konec konců – Google si zatím vybral místo jedničky jen nulu, avšak – na čem vlastně celý digitální svět stojí? Podobné chyby se však v nevyhnuly ani zmíněnému Microsoftu.

Zdroj: neowin.net

Autor článku