Hlavní navigace

Google uvedl Android 5.0 Lollipop spolu s Nexusy 6 a 9

Dlouho očekávaná událost se obešla bez větších oslav. Google na svém blogu oznámil vydání finální verze nejnovějšího Androidu 5.0 Lollipop a zároveň smartphonu Nexus 6 od Motoroly a tabletu Nexus 9 od tchajwanské firmy HTC.
Martin Tábor 21. 10. 2014

Sdílet

Téměř všechny novinky kolem mírně revolučního Androidu 5.0 byly vlastně známy minimálně již od konference Google I/O 2014. Současné uvedení do prodeje je tak vlastně jen očekávaným formálním završením dlouhého čekání a Google k této příležitosti již žádnou velkou akci, ba ani tiskovou konferenci, nenaplánoval. I tak je vypuštění nového Lollipopu možná historickým milníkem a Android posouvá do nové éry jednotného vývoje pro mnoho různých zařízení. Kdo by se chtěl o nové platformě dozvědět více, může si přečíst např. tento starší článek.

Nexus 6

Mediální novinkou je však dvojice referenčních zařízení Nexus 6 a 9, z nichž každé vyrobil jiný a v případě Nexusů i netradiční výrobce. Obřího smartphonu Nexus 6 s úhlopříčkou velkou téměř jako číslovka v názvu se ujala Motorola (zatím stále vlastněná Googlem), a tak šestkový Nexus vychází z řady Moto a ne LG Gx. Telefon má zaoblená záda, kovový rámeček a je voděodolný a lze dobíjet bezdrátově. Rozlišení nového AMOLED displeje je 1440 × 2560 pixelů. Uvnitř pak tepe procesor Snapdragon 805, jenž má k dispozici 3GB RAM. Nechybí ani 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací a LED bleskem zajímavě umístěným okolo čočky.

 

Představení Motorola Nexus 6

Nexus 9

Výroby tabletu Nexus 9 se oproti tomu zhostila nově firma HTC. Společně s komponentami od Nvidie tak vznikl možná nejvýkonnější tablet na světě. Android 5.0 běží na čipsetu Nvidia Tegra K1 s 64bitovým procesorem Denver. Ten by měl představovat zatím nedostižitelnou konkurenci pro Snapdragony, Exynosy i další SoC čipy. Zajímavostí je i displej s rozlišením 1536 × 2048 pixelů, úhlopříčkou 8,9", ale hlavně dnes neobvyklým formátem 4:3. Tablet se tedy mnohem lépe hodí pro produktivní činnost, ale filmy přehrává s černými pruhy. Operační paměť je 2 GB RAM a stejně jako u telefonu Nexus 6, i tabletu chybí slot na paměťovou kartu. Vybrat si lze konfiguraci 16 GB/32 GB/64 GB.  Konektivita je rovněž široká a nechybí NFC. Výdrž Nexusu 9 se udává až na 9,5 hodiny přehrávání filmů nebo bezdrátového surfování v prohlížeči.

 

Představení HTC Nexus 9

 

Jedna z nejdůležitějších věcí je samozřejmě cena a plánovaná dostupnost. V případě smartphonu je levnější varianta oceněna na 649 dolarů (tzn. cca 14 000,- Kč) a tablet by měl začínat na 399 dolarech (tzn. cca 8500,- Kč). Předobjednávky začnou kolem 29. října 2014.

Nexus Player

Třetí hardwarovou novinkou je multimediální zařízení Asus Nexus Player. Zařízení, jež zřejmě nikdo neočekával, je televizním přehrávačem, bežícím na platformě Android TV a sloužícím jako referenční model pro ostatní výrobce. Obsahuje Chromecast, slouží jako herní konzole (po zakoupení gamepadu za 39 dolarů) a ovládá se nejlépe mobilem.

 

Nexus Player od Asusu

Dodávaný ovladač má jen základní funkce, ale díky mikrofonu zvládá přijímat i hlasové povely. Celé multimediální centrum se na trh dostane 3. listpadu za hezkých 99 dolarů (cca 2100,- Kč).

Zdroj: google.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty