Hlavní navigace

Google SketchUp – jednoduchý 3D návrhář pro každého

Zkoušeli jste již někdy nějaký modelovací program? Práce s ním nebyla zrovna jednoduchá ani zábavná a očekávaný výsledek nestál za nic? Tento problém řeší Google SketchUp, který se naučíte používat během jediného dne.
Lukáš Voříšek 18. 6. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Google SketchUp je nástroj pro tvorbu, úpravu a sdílení 3D modelů, které naleznou široké uplatnění v mnoha oborech. Již je využíván např. při tvorbě počítačových her, filmů, architektuře a všude, kde potřebujete efektivně a rychle vytvořit nejen 3D grafiku. Příjemnou funkcí je poté spojení s aplikací Google Earth , která umožňuje vytvořené 3D objekty snadno vložit do map, kde se můžete „proletět“ nad vytvořeným objektem.

Licence

Program je v klasické verzi pod licencí freeware (zdarma k užívání) nebo ve SketchUp Pro, která nabízí o něco málo více a stojí už nějaké ty finance (cca. 15000 Kč). Rozdíl je „jen“ v možnosti exportu do dalších 2D a 3D formátů (mezi nimiž je však i formát dxf nutný k předání dat CNC stroji) a zásuvném modulu LayOut pro tvorbu prezentací z vytvořených modelů, obrázků a textu (stejně dobře sice poslouží i obyčejné prezentační programy, ale více si Sketchup rozumí právě s ním).

Instalace

Instalace verze 6.0, kterou si můžete stáhnout na konci článku, nebo na stránkách výrobce vám zabere maximálně pár minut a přibližně 65 MB na vašem disku. Nenechte se zmást velikostí programu, umí toho opravdu mnoho. Průběh instalace je standardní a po pár kliknutích a zaškrtnutí políček jste u konce.

První zapnutí programu vám pomůže se základním nastavením

První spuštění

Po zapnutí vás uvítá průvodce nastavením, kde si můžete zvolit základní volby. Výchozí jednotky, pohledy apod. Dále je automaticky zapnuté výukové centrum, které každý uživatel v začátcích jistě ocení. V něm se uživatel dozví tipy, triky a především funkce programu (doporučuji pročíst, pokud nemáte s programem předchozí zkušenosti). Časem si jistě každý najde své optimální nastavení.

Prostředí programu vytvořené k maximální jednoduchosti a pohodlí uživatele

Práce a nastavení

Sketchup se od podobných programů liší hlavně prostředím, které je velice uživatelsky přívětivé a jednoduché. V horní části obrazovky se nachází lišta s přehledným uspořádáním, ve kterém se rychle vyzná i nováček. Nejdůležitější je nástrojová lišta, se kterou budete pracovat nejčastěji (v základním nastavení je vhodná jen pro seznámení s programem) a proto je dobré si jí postupně upravit k obrazu svému.

Popis všech nástrojů se nachází pod záložkou – Okno>Popis ovládacích prvků, tam naleznete vše podstatné o používaných nástrojích. Další nástroje a jejich jiné rozložení – Zobrazit > Panely nástrojů > (zde už stačí jen vybrat potřebný nástroj). Další návody a videonávody se nacházejí na stánkách produktu, nebo přímo v programu pod záložkou Nápověda, která je opravdu rozsáhlá.

Při práci na jakémkoliv projektu například domu či zahrady jistě každý ocení galerii komponent, ve které naleznete mnoho hotových 3D modelů. Pokud byste náhodou hledanou komponentu nenašli, není nic jednoduššího než se podívat do obsáhlé databáze 3D objektů3Dwarehouse“, nebo přímo v programu – Soubor > Galerie 3D objektů > Získat modely, kde naleznete opravdu téměř vše, na co si vzpomenete.

Výsledný projekt je v základní verzi možno uložit pouze jako obrázek, nebo jako 3D model pro aplikace Google Sketchup a GoogleEarth.

Vytvořený 3D projekt exportovaný do aplikace Google Earth

Závěr

Google Sketchup je výborný program patřící mezi ty nejlepší. Zdarma umí to, co byste u některých placených programů hledali jen marně. Pokud se zabýváte modelováním profesionálně, jistě sáhnete po jeho placené verzi, která toho umí o něco málo víc. V jednoduchosti a rychlosti nemá ve svém oboru konkurenci, a pokud hledáte podobný program, určitě jej alespoň vyzkoušejte.

Autor článku