Hlavní navigace

Google si připomněl 200 let od narození George Boola

Pro někoho může být tato zpráva zajímavější, pro někoho méně. Faktem je, že kdykoli na Googlu potkám nějaké pozměněné logo, obvykle mu věnuji pár sekund a odhalím jeho pozadí. Jedno z posledních zrovna patří mezi ty záhadnější...
Martin Tábor 8. 11. 2015

Sdílet

Google Doodle je logo společnosti měnící se na základě významných událostí nebo výročí. Jeho koncept vznikl již v roce 1998 a mají ho na svědomí přímo pánové Larry Page and Sergey Brin, kteří chtěli dát vědět, že jsou na oslavě a ve firmě absentují. Hříčka však neskončila v propadlišti dějin a cca od roku 2010 se začala nápaditá loga rodit s mnohem vyšší frekvencí – přibyly také animace či interaktivní chování. Týmu zaměstnanců, který má tuto „problematikou“ na starosti, se přezdívá „The Doodlers“. Dnešní Doodle patří panu Georgovi Booleovi, který se zasloužil o vznik Booleovy algebry a především logiky.

Google Doodle – 200. výročí narození George Boolea

Britský matematik se narodil 2. listopadu 1815 a Google připomíná, že od tohoto okamžiku uběhlo právě 200 let. Nejste-li v matematice nijak zvlášť kovaní, pak vězte, že díky Booleovi se začaly rozvíjet matematické obory, jejichž poznatky jsou dnes nepostradatelným základem veškeré počítačové elektroniky i programování. Na sklonku jeho života (dožil se 49 let) se v Anglii teprve pomalu zavádělo elektrické pouliční osvětlení, avšak na jeho jméno dnes narazíte téměř v jakémkoli programovacím jazyce. Jde o typ logické proměnné – bool či boolean. Kdoví jaké využití najde za dalších 200 let.

Zdroj: google.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty