Hlavní navigace

Google připravuje vlastní sociální síť

V Google se rozezněl alarm a vedení stanovilo jasnou prioritu - vytvořit vlastní sociální síť podle modelu Facebooku. Tvrdí to bývalý zaměstnanec Facebooku. Dříve spuštěný Buzz prý nestačí.
David Sillmen 30. 6. 2010

Sdílet

Google již před několika měsící spustil službu Buzz (Hlášky), prostřednictvím které se mohli uživatelé obohacovat o své statusy. Buzz je však podobný spíše Twitteru a nejde o plnohodnotnou sociální síť. Google dříve možná plánoval, že ji dále rozvine, od toho ale podle všeho ustoupil.

Bývalý člen vedení Facebooku Adam D'Angelo, který má pochopitelně dobré informace ze scény, tvrdí, že již dříve spekulovaný projekt Google Me není žádným výmyslem, ale realitou, na které pracuje početné oddělení Google.

„Uvědomili si, že Buzz nestačí a že musí vybudovat plnohodnotnou sociální síť první kategorie. Modelují ji podle vzoru Facebooku. Narozdíl od předchozích aktivit na tomto poli se jedná o projekt s vysokou prioritou,“ napsal ve svém blogu Adam D'Angelo.

Zajímavá je také motivace Google, kterou Adam D'Angelo prezentuje: „Mysleli si, že růst Facebooku se zastaví a že zůstane ve slabé pozici. Jenže on růst nepřestal a v Google dostali strach.“

Pravdou je, že Facebook se ve Spojených státech amerických stal navštěvovanějším webem než Google, což už je pádný důvod vytáhnout do boje. Navíc 500 milionů uživatelů, kteří mají na Facebooku svůj profil, je obrovská síla s takřka magickým reklamním potenciálem. Jak známo, Google z reklamy velmi dobře prosperuje. Jenže rozpočty inzerentů nejsou bezedné a Google se velmi obává rizika, že mu Facebook významnou část příjmů odčerpá tím, že dokáže reklamu ještě lépe cílit.

Zdroj: OSI

Autor článku