Hlavní navigace

Google I/O 2013: shrnutí nejdůležitějších novinek

Třídenní "vývojářská" konference Google I/O 2013 se pomalu blíží svému závěru, a tak je možné téměř s jistotou říci, že některé, již tradičně očekávané, novinky letos nedorazily. Technických "drobností" je však stále dost.
Martin Tábor 17. 5. 2013

Sdílet

Možná nejeden příznivec i odpůrce mobilní platformy od Googlu letos s nedočkavostí vyhlížel začátek konference Google I/O, a to především kvůli možnému představení Androidu 5.0. Novou verzi „zeleného robota“ očekávali i mnozí novináři, kteří se v San Franciscu nakonec museli spokojit s opravdu dlouhou řadou jiných novinek, kráčejících napříč snad všemi službami Googlu. Poměrně detailní přehled, jaký den přišel na řadu ten který produkt, je uveden na této stránce Googlu.

Google I/O 2013: Keynote (en)

Samotnému Androidu však nakonec přeci jen byla věnována dostatečná pozornost a představen byl např. Galaxy S4 Google Edition, jenž je k zakoupení na Google Play a běží na tzv. „čistém“ Androidu 4.2. Z toho vyplývá i to, že pro něj budou k dispozici nejnovější aktualizace jako i u dalších čistokrevných „Google telefonů“. Novinky se však týkají i samotného Google Play, kde přibyla nová sekce Google Play for Education se vzdělávacími aplikacemi. Na výběru položek se prý budou podílet i kvalifikovaní pedagogové, což by mělo zaručit dobrou úroveň.

Peníze jako běžná příloha v Gmailu

Na druhém konci spektra pak stojí služba Google Play Game Services, což je nová cloudová platforma pro vývojáře her. V jednoduchosti lze říci, že téměř jakoukoli hru pro Google Play by v budoucnu mělo jít s Game Services propojit, což uživatelům přinese minimálně synchronizaci jejich herních úspěchů na všech zařízeních, kde budou mít hru nainstalovanou. Vývojáře má motivovat i vyšší míra zabezpečení před nelegálním použitím. Rozličných novinek je v souhrnu opravdu hodně a na závěr tak můžeme zmínit např. poměrně vtipnou novinku, která americkým uživatelům zpřístupňuje posílání peněz jako běžnou přílohu v Gmailu. Maximální částka je 50 000 USD na pět dní a Google si ponechá 2,9 %. Na mobilních platformách však i nadále funkci plní starší Google Wallet.

Zdroj: google.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty