Hlavní navigace

Google Chrome 74: tmavé téma a další zlepšení

Nové vydání prohlížeče Chrome dorazilo s tmavým vzhledem, jenž se nicméně aktivuje automaticky dle nastavení Windows. V článku se mj. dovíte, jak tmavé téma zapnout ručně nebo jakou částku Google zaplatil za odhalení bezpečnostních chyb.
Martin Tábor 23. 4. 2019

Sdílet

Aktuálně poslední čtyřiasedmdesátá verze jinak progresivního webového prohlížeče z dílen Googlu výjimečně dohání to, co konkurence již dávno nabízí. Řeč je o tmavém vzhledu uživatelského rozhraní, do kterého je možno např. Edge, Firefox i Operu přepnout v nastavení. Google Chrome na to jde ale jinak – využil toho, že Windows 10 nabízí buď světlé nebo tmavé téma (od aktualizace 1809 vč. Průzkumníka), takže Chrome přepíná vzhled automaticky na základě tématu zvoleného ve Windows. Prohlížeč výrazně omladil uživatelské rozhraní již před půl rokem.

Google Chrome 74.0.3729.108 – tmavé téma Windows 10

Dalo by se namítnout, že si uživatel může vybrat ze stovet dostupných motivů, nicméně ty tmavý mód úplně nenahradí. Motivy vzhledu neovlivní kontextové nabídky nebo hlavní menu. Poslední drobnost tkví v tom, že tmavý vzhled se zřejmě neaktivuje u všech instalací, protože Google chce funkci nejprve veřejně otestovat. Kdo má však tmavé barvy v oblibě, nemusí zoufat – Chrome stačí spustit s parametrem „–force-dark-mode“ a tmavé téma se vynutí ve všech případech.

Jak na to, ilustruje obrázek výše. Stručně:

  1. klikněte na kteréhokoli zástupce prohlížeče pravým tlačítkem,
  2. otevřete vlastnosti,
  3. za uvozovky v políčku cíl přidejte paramter –force-dark-mode,
  4. změny uložte.

U zástupců na hlavním panelu je u Windows 10 potřeba před kliknutím pravým tlačítkem podržet Shift, aby se zobrazila plnohodnotná kontextová nabídka. Stejně tak si můžete třeba na Ploše vytvořit dva zástupce – jeden pro klasický režim a druhý pro tmavý.

Google Chrome 74 v detailech (anglicky)

Chrome samozřejmě obsahuje i další novinky pod kapotou, o něž se budou hlouběji zajímat vývojáři. Stranou samozřejmě nemohla zůstat bezpečnost k čemuž lze říci, že minulé vydání obsahovalo třicet devět bezpečnostních děr. Tedy právě takový počet byl alespoň nalezen a opraven, ať už zaměstnanci internetového gigantu, anebo lidmi z řad odborné veřejnosti. Ty motivují i finanční odměny, které tentokrát dělají v přepočtu přes 625 000 Kč.

Zdroj: google.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty