Hlavní navigace

Google chce vyhledávat pomocí obličejů

Google požádal o registraci patentu na vyhledávání na základě obličejových fotografií. Toto vyhledávání by mělo úzce spolupracovat s nejrůznějšími sociálními sítěmi a přinést velmi přesné výsledky.
David Sillmen 27. 2. 2011

Sdílet

Média zjistila, že si Google u evropského patentního úřadu vyplnil žádost o registraci patentu na vyhledávání na základě obličejových fotografií. Možností využití je několik. Ta nejpravděpodobnější je ale taková, že Googlu dáte určitou fotografii s obličejem a on vyhledá vše o osobě, která na té fotografii je.

Nemusíte tak znát ani její jméno. Pro takové vyhledávání Google využije bohatých databází sociálních sítí, jako je Facebook, Twitter či LinkedIn – právě na nich většinou jsou porovnatelné fotografie dotyčných.

Google ostatně už něco podobného dělá v rámci projektu Google Goggles, který však funguje pouze na různé objekty a budovy. Vyfotíte například knihu, umělecké dílo nebo mobilní telefon a Google vám najde odpovídající výsledky.

Není třeba dlouho přemýšlet ke zjištění, že taková technologie může být využita či zneužita k dalšímu odkrojení soukromého prostoru. Stačí například někoho zahlédnout v kavárně, vyfotit ho, poslat na Google a už o něm víte spoustu informací. Lze si představit i následnou identifikaci lidí, kteří se účastnili různých protestů, demonstrací apod.

Google však zatím oficiálně nic nepředstavil. Zřejmě si také po kontroverzích kolem projektu Street View bude dávat pozor.

Zdroj: PCW

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty