Hlavní navigace

Gom Player. Nejlepší multimediální přehrávač?

GOM Player, zatím ne příliš známý pojem. Přesto přehrávač, který má ambice být naprostou jedničkou. Zvládá na co si jen vzpomenete.
11. 7. 2008

Sdílet

S přehrávači multimediálních souborů jakoby se v poslední době roztrhl na internetu pytel. Nedivil bych se, kdybychom se dočkali doby, kdy bude položka ?multimediální přehrávač? součástí uživatelských profilů na diskuzních fórech. Jedním ze zástupců, kteří aspirují na první příčky ve srovnáních, je GOM Player.

Modrý skin a nastavení

Modrý skin a nastavení

Největší výhodou GOM Playeru je to, že je výborný. Není to žádný kolosální přehrávač (instalační soubor má necelých 6 MB), má sympatické a poměrně intuitivní uživatelské rozhraní, ale co je hlaví, dokáže pracovat s převážnou většinou standardních i méně obvyklých multimediálních formátů.

Neinstalujte kodeky, má své vlastní

Kromě toho má GOM Player ještě jednu vynikající vlastnost. S instalačním balíčkem si totiž do systému přináší i základní sadu kodeků pro přehrávání většiny dnes dostupných videí. Nemusíte tak instalovat žádné sady kodeků navíc. A pokud se přeci jen stane, že GOM Player příslušným kodekem nedisponuje, vyhledá si automaticky na internetu open source balíček, který kodek a tím možnost bez problémů pracovat s filmem, doplní.

Pokud filmy stahujete a download manager nenabízí možnost náhledu na právě stahované video, musíte počkat, až se soubor stáhne celý a teprve potom si jej můžete vychutnat. Pokud se pokusíte se souborem pracovat v GOM Playeru, čekat nemusíte. Přehrávač má integrovánu funkci, která dokáže s poškozenými nebo nekompletními AVI soubory pracovat.

Seznam formátů, s nimiž si player poradí, je opravdu rozsáhlý. Od běžných a denně používaných formátů přes DVD video nebo streamované soubory až po flashové video (např. stažené z YouTube), s nímž si stále v dnešní době neporadí každý. Jakoukoliv podporovanou příponu si můžete s GOM Playerem asociovat, tzn. nařídit aplikaci, aby tyto typy souborů automaticky přehrávala.

Pohrajte si s titulky

To byly hlavní, nikoliv jediné vlastnosti, s nimiž se GOM Player chlubí. Aplikace např. nabízí poměrně silný nástroj pro práci s titulky. Kromě podpory mnoha formátů si titulky můžete dále upravovat tak, aby ve výsledku vypadaly na displeji přesně podle vašich představ. Jiný integrovaný nástroj vám dovolí ?vyfotografovat? obrazovku s videem (což je u jiných přehrávačů problém).

Možnost časování a editace titulků

Možnost časování a editace titulků

GOM Player také umožňuje detailní nastavení obrazu – jas, kontrast, saturace, ostrost. Detailní možnosti nabízí také nastavení výstupu na TV Out. Softwarově se přehrávač snaží vylepšit kvalitu obrazu. Vyzkoušet můžete také audio ekvalizér, automaticky nastavit opakování sekce nebo A-B opakování, samozřejmosti je rychlé posouvání v záznamu dopředu nebo zpět, skinování vzhledu okna (knihovna vzhledů) a mnoho dalšího.

Další varianta skinu

Další varianta skinu

Přestože není na internetu GOM Player ještě tolik populární jako jiné produkty, pozornost si určitě zaslouží. Není totiž mnoho přehrávačů, které by mu mohly konkurovat. Z těch známějších snad jen VLC Media Player nebo KMPlayer.

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty