Hlavní navigace

Gimp 2.8.16: nová verze k 20. výročí programu

Byť je to k nevíře, grafický editor Gimp slaví 20. výročí, k němuž si nadělil novou verzi i nový oficiální web. Semestrální projekt dvou vysokoškoláků ušel od roku 1995 dlouhou cestu, avšak na Windows se svým komerčním rivalům stále nevyrovná.
Martin Tábor 29. 11. 2015

Sdílet

Uteklo to jako voda a asi nezjnámější open-source grafický editor je na světě již dvacet let. To je mimo jiné pětina století. Velkolepý projekt, který již dlouho patří do „zlatého fondu“ GNU, vznikl jen jako semestrální práce pánů Spencera Kimballa a Petera Mattise na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Až do verze 2 běžel Gimp navíc pouze na unixových systémech - vrátíme-li se do roku 1995, na běžných PC jste se mohli setkat v Windows 95 (jejich novinkou byl např. dodnes používaný hlavní panel i pracovní plocha) a Linux slavil teprve čtvrté narozeniny. Nejstarší dodnes vyvíjená distribuce – Slackware - potom vyšla v roce 1993.

Gimp 2.8.16 – režim s jedním oknem

V dané době ještě neexistovala skutečná alternativa komerčních grafických editorů, které byly velmi drahé. Gimp byl v tomto ohledu asi skutečně první vlaštovkou a open-source svět tak získal další důležitý dílek do skládanky. Nevýhodou pozdějších verzí pro Windows bylo použití knihovny GTK a práce ve více oknech. Své příznivce si editor však našel – nejen na jednodušší práci zcela dostačuje a rozdíl v investované částce je markantní. Od verze 2.8 je navíc podporován i režim s jedním oknem.

V roce 1996 byl v Gimpu stvořen i linuxový maskot Tux

Poslední Gimp 2.8.16 přináší podporu skupin vrstev ve formátech OpenRaster a Adobe PSD, řadu oprav a lepší lokalizaci. Liché desetinné verze jsou brány jako vývojové a brzy se tak očekává příchod i Gimpu 2.10. Ten byl měl již plně stát na novém enginu GEGL, jenž poskytne nové funkce a rychlejší běh. Těšit se můžeme i na živé náhledy filtrů. Hudbou budoucnosti je Gimp 3.0, který poběží na moderním GTK3 a poradí si i s barevním modelem CMYK (pro profesionální tisk prakticky nezbytný) či nedestruktivními úpravami. Vývojáři zlepší i práci s vrstvami a možnosti práce s textem.

Zdroj: gimp.org

Autor článku