Hlavní navigace

GeoSetter - přidejte fotkám GPS souřadnice

Nemůžete si po letech vzpomenout, kde byla konkrétní fotka vyfocena? Řešení přináší GPS souřadnice uložené v každé fotce. S aplikací GeoSetter přiřadíte souřadnice rychle a jednoduše.
Roman Polášek 3. 2. 2011

Sdílet

Každá digitální fotografie není pouhým nositelem obrazové informace. Je v ní skryto i mnoho dalších údajů, které nejsou jen tak viditelné. Nazývají se EXIF informace a mohou ukládat například informace o fotoaparátu, kterým byla fotka pořízena, informace o autorovi, nebo třeba GPS souřadnice místa, ze kterého byl snímek zachycen. Každý pokročilejší obrázkový prohlížeč či editor vám tyto informace dokáže zobrazit a vy je můžete i upravovat. Zatímco některé informace, jako třeba výrobce a typ fotoaparátu, jsou přidávány automaticky, mnohé informace je možné přidávat až pomocí počítače. GPS souřadnice jsou v dnešní době někde na půl cesty. Jednou možností jsou fotoaparáty s integrovaným GPS přijímačem, které dokážou GPS souřadnice vložit do fotky ihned při vyfocení. Takovým fotoaparátem však většina uživatelů ještě nedisponuje a pro ty zůstává druhá možnost – přidání GPS souřadnic až po vyfocení manuálně pomocí počítače.

S EXIF informacemi včetně GPS souřadnic dokáže pracovat více aplikací. Jednou z nich je třeba i placené Zoner Photo Studio. Pokud jej však nevlastníte a nechcete utrácet, můžete vyzkoušet bezplatnou alternativu v podobě programu GeoSetter.

GeoSetter

Hlavní a jedinou funkcí programu GeoSetter je práce s GPS souřadnicemi ve fotografiích. Neobsahuje žádné editační nástroje a neslouží k jiné úpravě fotografií. Program umožňuje pomocí mapy přiřazovat fotkám GPS souřadnice a následně je i zpětně z fotografií promítnout do mapy. Pokud tedy jednou určíte všem fotkám jejich místo pořízení, budete se moci kdykoliv (i v jiné aplikaci) podívat na tuto polohu na mapě. Nebudete muset po letech vzpomínat, kde byla fotka vyfocena. Fotka to bude mít uloženo v sobě.

Pro svůj běh program používá mapy Googlu, které jsou stahovány z internetu, takže bez připojení není možné s programem efektivně pracovat. Na úvod je vhodné uvést i to, že je rozhraní programu přeloženo do češtiny, což jistě mnozí uživatelé ocení.

Rozhraní

Rozhraní aplikace není na první pohled úplně nejpřehlednější, ale po jisté době si na něj jistě zvyknete. Menší přehlednost je zapříčiněna větším množstvím ikon, polí a ovládacích prvků. V základním rozvržení je okno rozděleno do tří částí. Vlevo nahoře můžete vidět náhledy fotografií ve zvolené složce, níže je pak velký náhled aktuálně vybrané fotky. Celou pravou část pak zabírá mapa, která slouží pro přesné vyhledávání míst. Velkou výhodou programu je to, že lze okna skrývat a zobrazovat podle vašich preferencí a rovněž můžete měnit jejich velikost i polohu. Celé rozhraní si tak můžete poskládat úplně podle svého a pak i uložit pro případ, kdy byste o své rozložení přišli.

<p>Rozhraní programu lze změnit podle svých představ</p>

Rozhraní programu lze změnit podle svých představ

Rozhraní programu lze změnit podle svých představ

Všechny části pak lze i jednotlivě upravovat. U náhledů můžete měnit jejich velikost, řadit je podle různých způsobů, či dokonce filtrovat podle zvolených kritérií. Pod klávesovou zkratkou Ctrl+E se rovněž skrývá možnost manuální editace informací o konkrétním obrázku.

<p>Editace dat obrázku</p>

Editace dat obrázku

Editace dat obrázku

Přiřazení GPS souřadnic

Jakmile se v aplikaci lépe zorientujete, můžete ihned začít s přiřazováním GPS souřadnic. Stačí vybrat v náhledech konkrétní fotografii. Pak je nutné na mapě označit místo. S mapou je možné pracovat úplně stejně, jak jste zvyklí z kterékoliv webové aplikace s mapami. Dokonce můžete přepínat mezi různými typy map. Konkrétní místo je pak možné označit jednoduchým kliknutím. Na místě je zobrazeno červené ukazovátko. To přesně zaměřuje polohu, která bude uložena. Pokud ukazuje správně, můžete souřadnici přiřadit k fotce. To lze provést kliknutím na ikonu v horním menu s tímto ukazovátkem a zelenou šipkou ukazující vlevo. Pokud vše proběhlo správně, zobrazí se na původním místě modré ukazovátko a v náhledech je fotografie umístěna do červeně vybarveného rámečku. Přiřazení GPS souřadnic je možné provádět i hromadně. Rovněž můžete přiřadit i směr pohledu, aby byly informace dokonalé.

<p>Výběr jiného typu mapy</p>

Výběr jiného typu mapy

Výběr jiného typu mapy

Tím však ještě není všechno hotovo. Změny je nutné do fotografie uložit, jinak by všechna vaše práce byla zbytečná. Uložení lze provést přes klávesovou zkratku Ctrl+S nebo přes nabídku Obrázky → Uložit změny. Jakmile jsou změny uloženy, nebudou změněné obrázky již podbarveny červeně.

<p>Nastavení programu</p>

Nastavení programu

Nastavení programu umožňuje měnit například skin a jednotky

Závěr

Funkce představené v článku jsou jen malou částí toho, co aplikace nabízí. Disponuje ještě mnoha drobnými doplňky a šikovnými funkcemi, které vám práci ještě více usnadní. Kompletně tak pokrývá veškeré možnosti, které budete potřebovat při přiřazování GPS souřadnic fotografiím. Aplikace pracuje bez chyby, je zdarma a dokonce přeložena do češtiny. Jejímu použití tedy nic nebrání. Vyzkoušejte ji a poznejte, jak krásné je brouzdání po mapě, při kterém si můžete jedním kliknutím prohlížet všechna místa, která jste navštívili.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty