Hlavní navigace

GeoGebra přistála ve Windows Store a na tabletech

Kdo opustil školní lavice relativně nedávno, možná se s programem GeoGebra setkal přímo tam. Matematičtí nadšenci a učitelé o něm pak jistě alespoň slyšeli. Skvělý výukový program se nyní dostal jak do Windows 8 (RT), tak i na tablety s Androidem!
Martin Tábor 14. 9. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kvalitního výukového software není nikdy dost a oproti mnoha jiným věcem může představovat pro žáky samotné velmi lákavou učební pomůcku. Látku se je totiž stejně nutné naučit a proč tedy nezvolit tu nejnázornější, nejjednodušší a v důsledku asi i nejzábavnější metodu. Historie programu GeoGebra se začala psát v roce 2001 na Univerzitě v Salzburgu a později se do projektu zapojily např. i univerzity v USA. Kromě toho, že GeoGebra poskytuje velmi zajímavé nástroje pro interaktivní „tvorbu“ geometrie a dalších odvětví matematiky, vyznačuje se i skvělou multiplatformitou. Dostupná je skoro kdekoli a pro kohokoli.

GeoGebra v prostředí Windows 8 a RT

Daný výrok potvrzuje to, že již dlouho existuje ve verzi pro Windows, OS X a různá linuxová distra (.deb i .rpm). Navíc je k dispozici i v podobě „javovské“ aplikace a v neposlední řadě lze program spustit i přímo ve webovém prohlížeči jako Java Applet. To je však již starší historie a autoři jdou aktuálně mnohem dál. Skvělý výukový (či simulační) nástroj, dostupný pro většinu účelů zdarma, se nyní objevil dokonce ve Windows Store, a to navíc v podobě kompatibilní s ARM. Stejně tak se aplikace vyskytuje i na Google Play pro tablety s Androidem. GeoGebra je tak již plně „dotykoidní“ a nabízí mnoho nových scénářů využití. V blízké době by pak mělo dojít i na systém iOS. Formát .ggb, do kterého je možné „výkresy“ uložit, je navíc kompatibilní se všemi verzemi programu. Komu by ani toto nestačilo, GeoGebra dokonce existuje jako aplikace pro Google Chrome či obecná „HTML/JavaScript“ webová aplikace! Nejvyššího výkonu by však měla dosahovat pochopitelně v nativních verzích pro konkrétní zařízení.

Zdroj: geogebra.org

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty