Hlavní navigace

Foobar2000 - Přizpůsobte si přehrávání hudby

Foobar2000 je hudební přehrávač vystupující z davu především díky jeho širokým možnostem nastavení a úprav podle přání každého uživatele. Někomu nemusí jeho relativní složitost vyhovovat, jiný bude nadšením bez sebe.
Josef Vavřina 13. 1. 2010

Sdílet

Klasických hudebních přehrávačů, zaměřených jen na přehrávání hudebních souborů je na výběr obrovské množství. Narazit můžete na více, či méně kvalitní, některé nabízejí zajímavé funkce, jiné hezký vzhled a podobně. Situaci komplikují i multimediální „všeumělové“, kteří zvládnou vedle hudby přehrát i video a leckomu se tak při výběru vhodného přehrávače může zamotat hlava. Výběr vám může ulehčit poměrně nenápadný přehrávač s názvem foobar2000, který nabízí velmi zajímavé funkce pro ty, kteří mají čas a chuť si přehrávač uzpůsobit k obrazu svému.

Foobar2000

Pokud se poohlížíte po jednoduchém přehrávači, možná se vám zalíbí myšlenka foobar2000. On vlastně jednoduchý je, po instalaci možná až příliš, ale jeho síla spočívá v možnosti jeho personalizace díky množství nabízených pluginů. Díky tomuto přístupu si foobar2000 může oblíbit ten, kdo hledá jednoduchý, přehledný přehrávač, ale i ten, kdo si chce s nastavením přehrávání pohrát a upravit si tak aplikaci podle svých představ. Už v průběhu instalace nabízí foobar2000 možnost vybrat si například, zda si přejete nainstalovat freedb Tagger, který, jak je z názvu zřejmé, zvládne otagovat vaší hudbu z centrální databáze, Archive Reader plugin zase umí přehrávat soubory přímo z archivů.

<p>Možnosti nastavení vzhledu. Na pozadí se vám při výběru rovnou mění vzhled přehrávače</p>

Možnosti nastavení vzhledu. Na pozadí se vám při výběru rovnou mění vzhled přehrávače

Možnosti nastavení vzhledu přehrávače. Na pozadí se rozložení a barevnost rovnou změní

Vzhled přehrávače

Při prvním spuštění vyskočí nabídka s možností výběru vzhledu přehrávače. Při procházení jednotlivých nabídek se rozložení prvků i jejich barevnost rovnou na pozadí mění a můžete si tak prohlédnout výsledek. Možností na výběr zase tolik není, hlavně počet barev opravdu není ohromující. Tento „nedostatek“ je možné ale v nastavení odstranit a určit tak barvy i fonty písma dle libosti.

<p>Jeden z mnoha možných vzhledů přehrávače</p>

Jeden z mnoha možných vzhledů přehrávače

Jeden z mnoha možných nastavení vzhledu přehrávače. Změnit je možné nejen barevnost, ale i viditelnost jednotlivých prvků uživatelského rozhraní

Svůj požadovaný vzhled přehrávače si můžete také navrhnout sami od základů, kdy se jen přepnete do příslušného režimu a můžete přidávat/ubírat jednotlivé panely, rozdělovače atd. Ačkoliv tedy barevnost nebo moderní grafické efekty nejsou předností tohoto přehrávače, vzhled je možné si přizpůsobit díky širokým možnostem různých pomůcek a nastavení.

<p>Jedna z možných vizualních pomůcek</p>

Jedna z možných vizualních pomůcek

I zde si můžete zobrazit různé vizuální pomůcky a „sledovat hudbu“

Komponenty

Na stránce projektu foobar2000 je udržovaný seznam přídavných komponent. Na této možnosti je založena myšlenka tohoto přehrávače. V základní instalaci jsou sice všechny základní pomůcky pro přehrávání, není samozřejmě problém ihned přehrávat vaší oblíbenou hudbu, ale pokud máte čas, můžete si přehrávač vyladit tak, aby vyhovoval širším potřebám pro práci s hudebními soubory. V nabídce jsou různé dekodery, které nejsou součástí instalace, přídavné části nebo celé přepracované uživatelské rozhraní, vizualizace, pomůcky pro práci s knihovnou medií a další a další. Počet těchto komponent není nijak ohromující, ale s rostoucí oblíbeností přehrávače a požadavky jeho uživatelů bude samozřejmě růst i počet těchto přídavků i jejich kvalita. Přidání komponentu je velmi jednoduchá procedura, která spočívá ve stažení archivu s přídavkem a jeho rozbalení do složky s programem.

<p>Jiná možnost vzhledu uživatelského rozhraní - stažena jako komponenta</p>

Jiná možnost vzhledu uživatelského rozhraní – stažena jako komponenta

Tento vzhled je možné stáhnout jako přídavnou komponentu

Přehrávač nerovná se manažer

Při hledání vhodného přehrávače je také nutno si uvědomit, že klasické přehrávače sice mají základní možnosti práce s knihovnou medií, ale zdaleka nemají takové ambice jako specializované hudební manažery, jako je například oblíbený MediaMonkey. Stejně tak tomu je i v případě foobar2000. Na knihovnu medií je možné, jak jsme zvyklí, nahlížet několika způsoby, pomocí různých filtrů si seřadíte své soubory podle názvů, adresářové struktury, žánru, roku vydání atd. Pokud nebudete příliš nároční a nemáte disk plný hudby, určitě vám nebude vadit jednodušší práce s knihovnou oproti zmíněné „opičce“.

Závěr

Foobar je přehrávač vhodný téměř pro každého, jak pro ty, kteří ho chtějí jednoduchý a přehledný, tak i pro ty, co si svůj přehrávač chtějí vyladit. Občas se můžete dočíst o jeho porovnání s IM klientem Miranda, které je opravdu trefné. Velkou výhodou foobar2000 je i jeho rychlost, velmi rychlý je start programu i jeho odezva při ovládání. Pokud tedy nepožadujete nejmodernější barevný, graficky složitý vzhled přehrávače nebo složitou správu hudebních souborů, klidně foobar2000 vyzkoušejte, možná budete překvapeni. V opačném případě se poohlédněte po konkurenčních přehrávačích nebo rovnou manažerech.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty