Hlavní navigace

Fishing Kings - rybářem snadno a rychle

Dlouho očekávaný simulátor rybaření od Gameloftu je konečně na AppStore. Přesvědčí vás autoři, že rybaření není jen o hodinách tupého zírání do vody, ale je to také velká zábava? Čtěte dále a třeba naleznete odpověď.
Jan Šťastný 10. 4. 2010

Sdílet

Ačkoliv sám se rozhodně neřadím mezi rybářské fanatiky, na tuto hru jsem se těšil. Už první videa a obrázky vypadaly opravdu skvěle, a tak se asi i ve mě probudil malý rybář. Najednou jsem se totiž přistihl, jak sám vyhledávám různé informace na internetu o rybách, které se ve hře objevují, stejně tak jako o rybářském náčiní.

Úvodní obrazovka


Mapa je základ

Po spuštění hry se před vámi rozprostře mapa Severní a Jižní Ameriky, na které je zvýrazněno pět bodů, rybářských oblastí. Tyto oblasti jsou odlišné jak typově, tak i graficky, takže se pocit stereotypu jen tak nedostaví. Nutno dodat, že grafické zpracování je opravdu famózní a hra se dobře hýbe i na iPhone 3G. Na výběr máte z lokalit jako jsou Bahamy, světoznámé Erijské jezero a nebo třeba řeka Waikato na Novém Zélandu. Na začátku hry jsou však přístupné jen čtyři lokace, které mají ještě své „podlokace“, tedy tři místa pro rybaření, které budete postupně odemykat.

<p>Řeka Waikato nabízí několik zajímavých rybářských lokalit</p>

Řeka Waikato nabízí několik zajímavých rybářských lokalit


Po seznámení se s mapou už můžeme konečně vyrazit na samotné rybaření. Po vybrání cílové lokace se objevíte na lodi, ale ještě moment. Nejdříve se podíváme co skrývají tlačítka na displeji. V pravém horním rohu naleznete obrázek PDA. To je v podstatě nejdůležitější část celé hry, neboť právě tam vám chodí různé pozvánky na turnaje a nebo výzvy. Po jejich splnění dostanete povolení rybařit také na jiných částech dané lokace. Úkoly jsou v celku prosté, většinou je vaším cílem chytit největší rybu daného typu a nebo třeba největší počet ryb v daném časovém limitu.

Hned vedle naleznete tlačítko pro rybářské náčiní, kde panuje velmi široký výběr. Musíte totiž správně zvolit hlavně návnadu, abyste chytili požadovanou rybu. Ani ostatní náčiní se však nedá zahanbit a především ke konci hry už budete potřebovat tu nejlepší možnou výbavu, kterou si můžete dokoupit, případně vylepšit stávající.

<p>A jde se na to!</p>

A jde se na to!

Není ryba jako ryba

Autoři nešetřili ani na počtu druhů ryb, a tak jich objevíme postupně až úctyhodných třiatřicet. Na začátku každého úkolu se vám zobrazí obrázek cílové ryby, její správné proporce pro splnění úkolu nebo turnaje a také jakou návnadu byste měli použít. Ryby ale zase nejsou tak hloupé, takže si budete muset až postupně ozkoušet, co na kterou rybku platí. Po nahození do vody se kamera přepne pod vodu a vy tak uvidíte vše jako na dlani. Na kolem plovoucí rybky stačí jen ťuknout prstem a v pravém dolním rohu se objeví jejich rodové i druhové jméno. Po prvním společném setkání se potom jméno ryby uloží do vašeho deníku v menu, který můžete kdykoliv otevřít a prolistovat.

Když jsem zmínil, že na každou rybu platí něco jiného, teď to také trošku více rozvinu. Tak například na takového Kapra se musí zlehka. Nechat návnadu chvilku v klidu plavat a Kapřík se za chvíli do návnady zakouká a chytne se. Jiné druhy zase reagují dravěji, takže musíte s návnadou pořád cukat hýbáním iPhonu a nebo neustále navíjet směrem k sobě.

<p>Boj s Kapříkem</p>

Boj s Kapříkem

Boj o přežití je drsný

Potom už musíte jen cuknout iPhonem směrem nahoru, aby se rybě háček zasekl do huby a zápas může začít! Samotným zaseknutím totiž nemáte ani zdaleka vyhráno, musíte samozřejmě svůj úlovek také dotáhnout až k lodi a věřte, že vám to ryby rozhodně ulehčovat nebudou. V levém dolním rohu naleznete tlačítko pro navíjení, které spustíte rotačními pohyby. Ryba s vámi však bude bojovat, a tak musíte také neustále sledovat, kam váš vyhlédnutý úlovek plave a budete se mu muset přizpůsobit, leč stále více a více přitahovat k sobě. Když už bude zaseknutá ryba jen pár metrů od vaší lodi, stačí cuknout iPhonem nahoru a voilá, úlovek je na lodi. Jakkoliv složitě toto možná teď působí, vězte, že si na ovládání velmi brzy zvyknete.

<p>Zvolení správné návnady je cílem k úspěchu</p>

Zvolení správné návnady je cílem k úspěchu

Závěrem

Co však vadí asi každému rybářovi, který má za úkol vylovit deset pořádných Sumců je fakt, že ve vodě je prostě velká spousta i jiných ryb, kterým se zrovna líbí stejná návnada, jako vašemu vyhlídnutému Sumci. To jsou ale každodenní peripetie rybářů, díky kterým jsem rád, že si nyní můžu zarybařit v klidu a teple domova. Ačkoliv mě hra opravdu hodně bavila a neustále jsem fascinován nádhernými scenériemi ze hry, zůstanu přeci jen u virtuálního rybaření.
 

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty