Hlavní navigace

Firefox - více chyb než v Internet Exploreru

Jak je to s tou kvalitou a bezpečností internetových prohlížečů. Internet Explorer je obvykle démonizován a Firefox vynášen do nebes. Ukazuje se však, že první zdání může klamat. Firefox má třikrát tolik chyb co IE.
David Sillmen 9. 3. 2009

Sdílet

Kolem kvality internetových prohlížečů často hoří doslova války fanoušků jednotlivých produktů. Většina rádoby odborných uživatelů se však shoduje v tom, že Internet Explorer je nutným zlem. Na první místo pak podle svých preferencí staví třeba Firefox či Operu. Ovšem zpráva bezpečnostní firmy Secunia za rok 2008 přináší překvapivé poznatky. V prohlížeči Mozilla Firefox bylo za celý rok nalezeno 115 chyb. To je téměř čtyřikrát více než v jiných významných prohlížečích a dvakrát tolik, jako v prohlížečích od Microsoftu a Apple dohromady. V Internet Exploreru bylo nalezeno 31 chyb, v Safari 32 a v Opeře 30.

Kvalitu a bezpečnost ovšem nelze soudit pouze podle této jedné kategorie. Důležité je také skutečnost, jak rychle je chyba odstraněna. A tady pro změnu Microsoft poněkud vázne. Odstranění průměrného problému trvá 110 dní, na jednu záplatu se čekalo dokonce 294 dní. Mozilla je v tomto případě podstatně rychlejší a záplatu nabízí průměrně za 43 dní. Zbývá posoudit, zda je lepší mít větší množství chyb po kratší čas, nebo menší množství po delší čas. Obecně by ale mohlo platit, že chyba je tím nebezpečnější, čím déle přetrvává.

Zdroj: Secunia

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty