Hlavní navigace

Firefox v 64 bitech už má jasnou trajektorii

Šedesáti čtyř bitová architektura byla velkým tématem především pár let nazpět. Ponejvíce asi v době vydání Windows Vista, které přinesly 64 bitů k běžným uživatelům. Mezi poslední 32 bitové aplikace tak bezesporu patří webové prohlížeče.
Martin Tábor 7. 10. 2014

Sdílet

Asi málokdo si vzpomene, jak to vlastně s 64bitovými OS bylo před příchodem Windows Vista. Ať chceme nebo ne, tento nepříliš oblíbený systém znamenal v daném ohledu jistě revoluci, protože vícebitovou architekturu přinesl i na osobní počítače a vlastně zavedl nepsaný standard, díky němuž je dnes většina Windows předinstalována právě v moderní  procesorové architektuře. To poskytuje hlavně možnost větší operační paměti, ale u náročnějších a hlavně optimalizovaných aplikací také o něco vyšší výkon. Že tu kdysi bývala nějaká Windows XP Professional x64 Edition (bez české lokalizace, jádro NT 5.2 z Windows Serveru 2003), si asi vzpomene málokdo, jelikož tento systém rozhodně necílil na běžnou uživatelskou základnu, ale spíše na členy vědecké komunity. V dnešní době tak již existuje většina 64 bitových alternativ nejznámějších i méně známých programů, které těží např. právě z možnosti alokace více než 4 GB RAM.

Vývojový cyklus Firefoxu

Některé složité algoritmy (kupříkladu v grafických editorech) pak z nové architektury dokáži citelně vytěžit i větší rychlost. Samostatnou kapitolou jsou však webové browsery, které dnes představují snad vůbec nejpoužívanější software a které alespoň v prvních letech na 64 bitů nijak zvláště neslyšely. Prvenství tak získal Internet Explorer zabudovaný přímo ve Vistách, avšak i to mělo svá negativa (64 bitový IE byl pomalejší a neuměl pluginy). Ostatní tvůrci to dobře vědí a příchod prohlížečů pro novou architekturu neuspěchali. Optimalizace totiž není očividně vůbec snadnou věcí a bez ní může přechod k 64 bitům znamenat vlastně jen a jen problémy. Na druhou stranu je trend vývoje poměrně jasný, a tak byla nucena Mozilla před časem projekt 64 bitového Firefoxu obnovit – plodem je nový plán, který by měl danou architekturu zavést jako defaultní již s vydáním 37 v dubnu příštího roku. Malou zajímavostí je, že 64 bitů přinesl již i právě aktuální Chrome, rovněž s označením 37. Některé zdroje také tvrdí, že se Mozilla zalekla – potenciálně již pouze 64 bitových – Windows 10.

Zdroj: mozilla.org

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty