Hlavní navigace

Firefox s novým vzhledem Australis se blíží

O novém vzhledu pro Firefox s kódovým označením Australis jsme sice psali již v červnu, ale jeho vývoj se nakonec poněkud protáhl. I tak se však zcela nové uživatelské rozhraní snad již opravdu konečně blíží.
Martin Tábor 23. 11. 2013

Sdílet

Firefox prodělal poslední chirurgickou změnu GUI již s vydáním své čtvrté verze. Tehdy přibylo oranžové tlačítko hlavní nabídky a hranatá ouška jednotlivých webových stránek poskočila  i pro úsporu místa  zcela do záhlaví aplikace. I tak však Firefox zůstává po stránce vzhledu relativně konzervativním prohlížečem, který by si již nějakou modernizaci v dané oblasti  zřejmě zasloužil. Spolupracovníci nadace Mozilla tak začali již před delším časem pracovat na projektu Australis, jenž chce přinést zcela nové uživatelské rozhraní. To bude co možná nejvíce uživatelsky modifikovatelné a přitom rychlé a nenáročné na výkon počítače.

Vzhled Australis: ve Firefoxu pro Ubuntu, OS X a Windows

Svým rozsahem se ovšem jedná o tak náročný úkol, že nový vzhled byl zatím vyvíjen zcela samostatně a nebyl dostupný v žádné ze standardních vývojových větví. Programátoři a designéři sice vždy pracovali s posledním vývojovým sestavením Firefoxu, avšak odděleně. Momentálně vývoj dospěl tak daleko, že se Australis stal součástí Firefoxu Nightly, což je větev tzv. nočních sestavení (aktuálně Firefox 28). Je tak evidentní, že se konečně blýská na lepší časy a Australis se na monitorech běžných uživatelů zaskví již v pevně daném termínu – tedy zřejmě s příchodem FF 29, plánovaného na duben 2014.

Zdroj: mozilla.org

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty