Hlavní navigace

Firefox implementuje podporu H.264

Firefox brzy přinese i na desktop podporu kodeků H.264/AAC/MP3. Mozilla se přitom proti použití nesvobodných licencovaných kodeků ve standardu HTML5 až dosud vyhraňovala, avšak díky ostatním prohlížečům museli vývojáři Firefoxu svůj přístup změnit.
Martin Tábor 24. 10. 2012

Sdílet

Nejen o kodeku H.264 se začalo mluvit ve spojitosti s novým HTML5 tagem „<video>“, který by měl do budoucna umožnit přehrávání přímo prostřednictvím webového prohlížeče bez doplňků a představovat tak náhradu či minimálně alternativu pro technologii Flash. Problémem je, že doposud žádný závazný standard páté verze HTML neexistuje a navíc se zdá, že jich bude několik. Poměrně zásadní problém, jaký kodek bude pro přehrávání materiálu pod „video tagem“ použit, tak není přesně vyřešen. Různé webové prohlížeče zkrátka přišly s několika možnostmi, a to např. právě v podobě H.264 či WebM od Googlu.

Firefox a H.264 – ilustrační obrázek

Mozilla by přitom logicky ráda přispěla k rozšíření především zcela otevřených video formátů v podobě zmíněného WebM či Theora. Bohužel, současné trendy nejsou s přístupem Mozilly tak zcela kompatibilní a např. Google, který v roce 2011 slíbil podporu kodeku H.264 ze svého Chrome odstranit, tak doposud neučinil. I z toho důvodu vývojáři Firefoxu usoudili, že nemá cenu jít zcela proti proudu a v situaci, kdy nejrozšířenější konkurenční prohlížeče podporu uzavřeného H.264 obsahují, své uživatele o možnost přehrávání takto kódovaného obsahu připravovat. Implementace bychom se měli dočkat v nejbližší době a týkat se bude i Firefoxu pro Android.

Znázornění kvality komprese H.264

Na Windows Vista a výše či OS X přitom Firefox k dekódování H.264 použije přímo integrované nástroje OS. U GNU/Linuxu bude Mozilla závislá na nástroji GStreamer, avšak u Windows XP bude zřejmě nutné dojít ke kompromisu, kdy bude s dekódováním pomáhat Flash. „Kosmeticky“ se však bude video na stránce jevit jako čistý HTML5 element. Pro běžného uživatele je tak nejvíce důležité zřejmě to, že opět nedojde k fragmentaci schopností jednotlivých prohlížečů a nevrátíme se do doby, kdy bylo zkrátka nutné pro správné zobrazení některých stránek sáhnout ke zcela konkrétnímu prohlížeči.

Zdroj: neowin.net

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty