Hlavní navigace

Firefox 65 konečně přichází s podporou obrázků ve formátu WebP

Letos zatím první velká verze Firefoxu přináší řadu bezpečnostních oprav i drobných vylepšení. Mezi ty patří třeba podpora moderního obrázkového formátu WebP z dílen pro Mozillu konkurenčního Googlu.
Martin Tábor 29. 1. 2019

Sdílet

Máme začátek února, a tak je Firefox 65 letos prvním „celočíselným“ vydáním tohoto prohlížeče. Přesněji řečeno jde tedy o verzi pro běžné uživatele – pro firemní prostředí, které požaduje hlavně stabilitu, Mozilla nabízí i tzv. ESR verze s dlouhodobou podporou. Ty vycházejí asi po roce a současný Firefox 65 je cca na půli cesty mezi Firefoxem 60 ESR a na léto plánovanou verzí 68. Oproti jen několik týdnů starému vydání tedy není technologický skok tak patrný, ale drobná vylepšení se určitě najdou. Současný Firefox 65 se naučil obrázky ve formátu WebP, který je starý devět let, pochází od Googlu a je open source.

Firefox 65 již zobrazí i obrázky WebP

Oproti zkušeným matadorům v podobě JPEG, PNG či GIF je tedy velmi mladý a možná na webu postupně převezme dominantní roli. Nabízí totiž asi o čtvrtinu menší objem, lépe vypadající fotografie a navíc spojuje některé vlastnosti všech tří výše zmíněných formátů (průhlednost i animace). Tomu aktuálně nahrává široká podpora ze strany webových prohlížečů i editorů, kde se Firefox konečně zařadil po bok MS Edge a Chromu i Opery. Abychom toho o kodecích a formátech neřekli málo, Firefox se také naučil videokodek AV1 (AOMedia Video 1), s nímž počítá nová verze kontejneru WebM a má konkurovat proprietárnímu HEVC. Bucoucnost multimédií v rámci HTML5 je tedy poměrně zaručena.

Zdroj: mozilla.org

Autor článku