Hlavní navigace

Firefox 44 se naučil notifikace přes Push API a lépe varuje před riziky

Uteklo šest týdnů a a první letošní vydání Firefoxu je tu. Verze 44 lépe upozorní na bezpečnostní problémy s šifrovaným přenosem, tvůrcům webů nabídne opět bohatší tabuli vývojářských nástrojů a v neposlední řadě podporuje standard Push API od W3C.
Martin Tábor 6. 2. 2016

Sdílet

V Mozille se tvrdě pracuje a komunita si nyní může užít sklizeň v podobě Firefoxu 44. Právě aktuální verze ukazuje, že na webovém prohlížeči bude zřejmě vždy co zlepšovat. Nejde-li o bezpečnostní opravy, i současně platné specifikace technologií HTML5, CSS3, JavaScriptu atd. jsou již natolik obsáhlé, že jejich podpora není ani zdaleka dokončena. Když už nějakou tu funkci prohlížeč obsahuje, vždy je možné implementaci dále zdokonalovat. Technologie Push API není na první pohled nic světoborného, ale web a webové aplikace posouvá na vyšší úroveň.

Přístup přes HTTPS – stránka s nedůvěryhodným certifikátem

Jedná se o to, že webové stránky vám mohou zaslat zprávu, i když příslušnou stránku nemáte otevřenou, a to ani na pozadí. Ta se pak zobrazí jako vyskakovací okénko např. v pravém dolním rohu obrazovky, jež může obsahovat i obrázek a např. poslední verze Google Chrome k této technologii, kterou podporuje již delší dobu, přidává i možnost umístění tlačítka pro přímou reakci.

Push API ve Firefoxu 44

Push API se tedy hodí třeba pro chat, sociální sítě, e-mail apod., přičemž zasílání zpráv z dané aplikace musíte nejdříve odsouhlasit (podobně jako přístup k mikrofonu, kamaře či poloze). Tím, že „novinku“ již podporuje kromě Chromu i Firefox se může hojně rozšířit, i když takový Edge od Microsoftu klade notifikacím Push API nízkou prioritu a jen tak se v něm tedy asi neobjeví. V neposlední řadě by se stránky měly načítat rychleji, a to zase díky kompresnímu algoritmu Brotli (open-source od Googlu). Firefox 44 jinak obsahuje asi 3000 změn a oprav.

Zdroj: mozilla.org

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty