Hlavní navigace

Firefox 25 a Thunderbird 24.1

Po šesti týdnech vývoje dorazil Firefox 25, u nějž je tentokrát na novinky bohatší verze pro smartphony. I desktopová varianta se však může pochlubit např. podporou Web Audio API pro syntézu zvuku pomocí JavaScriptu.
Martin Tábor 1. 11. 2013

Sdílet

Mobilní prohlížeče je něco, čemu zřejmě patří blízká (a možná i vzdálená) budoucnost. O tom je ostatně přesvědčena řada globálních softwarových společností a ani Mozilla není výjimkou. I když ve světě mobilních technologií dnes Firefox rozhodně není nejsilnější, vývojáři se snaží tuto verzi rovněž posouvat mílovými kroky vpřed. Novinkou dvacáté páté mobilní řady je třeba režim „guest browsing“, který je možné použít při zapůjčení přístroje jinému uživateli. Soukromá data totiž nejsou v tomto režimu přístupná a např. známý si tak může v klidu přečíst svoji vlastní korespondenci apod.

Firefox 25: podpora Web Audio API

Jak již bylo zmíněno, zvláště v případě Firefoxu bude asi mnohem více uživatelů, které předně zajímá běžná desktopová verze prohlížeče. I ta přišla s několika novinkami a velmi zajímavou funkcí je podpora standardu Web Audio API. To umožňuje zpracování a syntézu zvuku čistě pomocí JavaScriptu a má možná až překvapivé možnosti. O tom se lze na vlastní uši přesvědčit v projektu Songs of Diridum, jehož cílem je dosažení (a předvedení) limitů zmíněné technologie. Upraven byl dále způsob resetování Firefoxu - reset již nesmaže aktuální session a možné je i provedení „nedestruktivního“ resetu. Novinky jsou i na poli CSS a HTML. Prvek „iframe“ lze vkládat v režimu inline a podporováno je lokální rolování pozadí.

Thunderbird 24.1 pak vyšel spolu s Firefoxem 24.1 ESR – již na první pohled je zřejmé, že Mozilla zavedla u verzí s prodlouženou podporou nový formát číslování, který již není „setinový“, ale „desetinný“.

Zdroj: mozilla.org

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty