Hlavní navigace

Firefox 19: konečně vlastní PDF prohlížeč

PDF formát je v současné době stále natolik rozšířený, že nějaký program na jeho čtení se snad nachází na každém počítači. Firefox 19 přichází se svým vlastním pod názvem PDF.js, z něhož poměrně jasně vyplývá i jeho technologické pozadí.
Martin Tábor 20. 2. 2013

Sdílet

Oficiální aplikace Adobe Reader poskytuje zároveň doplněk, kompatibilní s většinou webových prohlížečů, který slouží k zobrazení PDF v okně browseru pomocí plug-inu. Tento způsob má kromě jistých výhod i mnohem delší seznam méně pozitivních dopadů, mezi které patří v první řadě nutnost nainstalování objemné aplikace od Adobe, případně obdobného softwaru. Další problém je podobný jako u všech ostatních doplňků prohlížeče, tedy potenciální bezpečnostní rizika a méně častá aktualizace.

Mozilla Firefox 19 – PDF.js

I proto již před delší dobou přišel s vlastním vestavěným prohlížečem např. Google Chrome a v aktuální devatenácté verzi získal tuto funkcionalitu i Firefox. Prohlížeč je nedílnou součástí browseru a velkou zajímavostí je, že nejde o jakýsi podprogram, ale celý PDF viewer je realizován pomocí HTML5 a JavaScriptu. I tak je poměrně schopný a rychlý, takže ve většině případů nebude zásuvný modul od Adobe potřeba načítat. Firefox 19 přináší podle vývojářů údajně i rychlejší spouštění aplikace a verze pro Android snížené hardwarové nároky  a motivy.

Zdroj: mozilla.org

Autor článku