Hlavní navigace

Firefox 10 dokončen

Mozilla dokončila vývoj desáté verze webového prohlížeče Firefox. Ta přináší mimo novinek technických i jednu organizační, jíž je znovuzavedení prodloužené podpory. Přepracovány byly i pravidla hodnocení kompatibility doplňků.
Martin Tábor 1. 2. 2012

Sdílet

Po několika týdnech tu máme opět další major verzi liščího prohlížeče od nadace Mozilla. Zdálo by se, že v záplavě celočíselných verzí poslední doby opět nepřináší žádné výrazné novinky, ale spíše pouze kosmetické změny evoluční. Z určitého úhlu pohledu to tak skutečně je. Subjektivně vzato se největší novinkou desáté verze stalo zavedení tzv. ESR vydání do vývojového cyklu, což neznačí nic jiného než verze s prodlouženou devítiměsíční podporou. Po přechodu na zrychlený vývojový cyklus minulý rok se bohužel jakákoli podpora pro starší verze z plánu vydání vytratila a bezpečnostní i jiné aktualizace se staly součástí pouze nové hlavní verze.

Mozilla Firefox 10

Poslední déle podporovanou verzí je řada 3.6, která aktuálně dostala již dvacátý šestý update. Její místo tak převezme verze 10, u níž je první opravná verze s číslem 10.0.1 plánována přibližně za šest týdnů spolu s vydáním Firefoxu 11. Po softwarové stránce verze deset získala drobný facelift uživatelského rozhraní v podobě skrývání tlačítka „vpřed“. Dále byly nastaveny předvolby tak, aby nebylo třeba vydávat pro každou novou verzi Firefoxu i novou verzi doplňků. Ty stávající budou nadále defaultně uznávány jako kompatibilní. Výjimku tvoří ty, u nichž sám autor nastaví kompatibilitu pouze pro konkrétní verze browseru. Seznam dalších změn už skutečně není nijak zajímavý a nese se v duchu dnes již rutinních záležitosti jako přidání podpory pro několik okrajových funkcí z HTML5, CSS3 apod.

Zdroj: mozilla.org

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty