Hlavní navigace

FileHamster - sledujte změny u svých souborů

Mějte přehled o změnách souborů, se kterými pracujete. FileHamster bude za vás sledovat soubory a vytvářet jejich zálohu při každé změně. Bez potíží se tak kdykoliv budete moci vrátit k dřívější verzi souborů.
Roman Polášek 23. 4. 2009

Sdílet

Ať už pracujete na komplexním grafickém návrhu, složitější aplikaci či jen obyčejném textovém dokumentu, vždy je dobré ukládat si postupně svoji práci a také občas zálohovat daný soubor. Může totiž dojít k situacím, kdy se bude předchozí verze hodit. Například z důvodu, kdy aplikace selže a pracovní soubor již není možné otevřít, nebo třeba tehdy, odstraníme-li blok textu, který by se však později hodil. Bez zálohování souboru by tak v mnohých případech byla práce zcela ztracena nebo minimálně o dost ztížena. Ukládání jednotlivých verzí souborů je však práce velmi zdržující a také je poté velmi obtížné se vyznat v obrovském množství verzí. Naštěstí jsou zde programy, které automaticky ohlídají změny ve vybraných souborech za vás, postupně budou zálohovat jednotlivé verze a vy se tak budeme moci kdykoliv vrátit k dřívější práci. Jednou z těchto aplikací je i freeware program FileHamster (v překladu souborový křeček). A tak jako si každý křeček sbírá svoje zásoby, tak i aplikace FileHamster zálohuje vaše soubory.

Vzhůru na křečka :-)

Aplikaci si lze stáhnout ze serveru Stahuj.cz z odkazu, který je uveden pod článkem. Na výběr je buď klasický instalační soubor, nebo archiv portable verze, kterou není třeba instalovat, ale stačí ji pouze rozbalit. Po prvním spuštění aplikace uvítá uživatele průvodce vytvořením nové knihovny. Ta bude sloužit jako úložiště zálohovaných souborů ve vašem počítači. Vyberte tedy její umístění a také název. Po dokončení tohoto průvodce je již aplikace připravena k použití.

<p>Spolu s aplikací se spouští i okno plné užitečných rad</p>

Spolu s aplikací se spouští i okno plné užitečných rad

Spolu s aplikací se spouští i okno s užitečnými radami a možností stažení pluginů

Vzhled okna programu je velmi jednoduchý. V jeho vrchní části můžeme najít menu aplikace a také logo produktu. Většinu okna pak zabírá samotný přehled hlídaných souborů.

<p>Nastavení aplikace je poměrně skromné</p>

Nastavení aplikace je poměrně skromné

Nastavení aplikace je poměrně skromné

Jak začít?

Verzovat můžete jednotlivé soubory nebo rovnou celé složky. Postup je velmi jednoduchý. V okně klikněte pravým tlačítkem myši na název vaší knihovny a klikněte na jednu z prvních tří možností. Můžete přidat ke hlídání konkrétní soubor, celou složku nebo některé z klasických umístění (plocha, dokumenty, hudba a obrázky). Při výběru složky pak jen stačí vybrat, co vše se bude verzovat (všechno nebo jen některé soubory) a dojde k vytvoření prvotní zálohy. Kdykoliv pak některý z hlídaných souborů změníte, aplikace automaticky zazálohuje jeho novou verzi. O všech verzích máte přehled uvnitř stromu Watch tree, který lze rozbalit. Kteroukoliv položku kdykoliv změněnou pak není problém přímo z okna FileHamsteru otevřít. U každé položky můžete také nastavit spoustu podrobností (například maximální počet verzí) a také ke každé verzi přidat popisek či ji ochránit proti smazání (vše pomocí pravého tlačítka myši a příslušné položky). Podle popisku pak ještě jednodušeji najdete verzi, kterou hledáte, proto je doporučuji používat.

<p>Knihovna spolu s umístěním a verzovanými soubory ve složce</p>

Knihovna spolu s umístěním a verzovanými soubory ve složce

Knihovna spolu s umístěním a verzovanými soubory ve složce

<p>U každého souboru lze změnit poměrně hodně parametrů</p>

U každého souboru lze změnit poměrně hodně parametrů

U každého souboru lze změnit poměrně hodně parametrů

O vytvoření zálohy (revize) je vždy uživatel informován také pomocí malého okna, které se objeví v oblasti u hodin. Zde lze také nalézt přístup k aplikaci FileHamster pomocí malé ikony. Klik levým tlačítkem myši na tuto ikonu vyvolá okno aplikace, pravé tlačítko jen malé menu s nejdůležitějšími volbami.

<p>Rychlý přístup k aplikaci zajišťuje ikona v hlavním panelu</p>

Rychlý přístup k aplikaci zajišťuje ikona v hlavním panelu

Rychlý přístup k aplikaci zajišťuje ikona v hlavním panelu

Bez starosti

Aplikace je šikovným pomocníkem nejen programátorů, grafiků, ale snad i každého uživatele, který s počítačem pracuje trochu vážně. Program automaticky hlídá a verzuje soubory, což se mnohdy může hodit. Uživatel tak může tuto starost hodit za hlavu a věnovat se tak naplno práci.

Aplikace je poměrně propracovaná a přehledně nabídne uživateli výpis všech souborů a verzí. Její ovládání je vskutku snadné. Vytknout tak můžu jen absenci češtiny, která by mohla mnohé odradit. Za velký klad však musím zmínit fakt, že je aplikace zdarma a může ji tedy použít každý.

Jestliže pro aplikaci naleznete využití, vřele ji doporučuji vyzkoušet. Nabízí nebývalý komfort a udělá spoustu práce za vás.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty