Hlavní navigace

Fight Night Champion

Dlouho předlouho čekala hráčská základna, až se objeví na AppStore opravdu dobrá a zábavná boxovací hra. Nyní se konečně dočkala a s ní i ostatní fanoušci, kteří se mohou těšit nejen na bitvy současných hvězd, ale také na retro zápasy.
Jan Šťastný 16. 3. 2011

Sdílet

Ačkoliv dotykové ovládání nabízí poměrně velký potenciál v podobných typech her, jako by byly boxerské hry na tuto platformu zakleté. Za ty roky už jsme viděli spoustu a spoustu různých pokusů, které vypadaly zajímavě a nadějně, aby potom ztroskotaly na nemotorném ovládání, které dělalo třeba i dobrou hru nehratelnou. Těmto předešlým zkušenostem se však postavili tvůrci z EA Sports a přinášejí nám hru, která je konečně důstojným reprezentantem boxu na zařízeních od Apple.


Vše začíná v podstatě klasicky, vytvoříte si boxera, pojmenujete ho, upravíte mu vzhled a šup s ním do ringu. Než vás hra pustí do nějakých opravdových soubojů, pěkně si nacvičíte ovládání. To je velmi chytře navrženo. Displej je vlastně rozdělen do čtyř částí, přičemž každá reprezentuje jiný typ úderu. Pokud rádi uštědříte soupeři pořádný levý hák, ťuknete do levého dolního rohu. Pokud chcete dát klasický úder pravačkou, ťuknete do pravého horního rohu. Po každém ťuknutí však ještě musíte prst na displeji podržet po dobu několika vteřin, a tím určíte sílu úderu. Mezitím co budete štelovat správnou razanci vašeho zabijáckého úderu, může přijít nepříjemný kontr od protivníka. I proto je velmi důležitá také obrana.


Základní obranné postavení s rukavicemi před obličejem zvládnete držením dvou prstů na displeji, přičemž logicky pravá část je pro pravou rukavici, levá část je pro levou rukavici. Svým boxerem pohybujete za pomocí akcelometru, tedy nakláněním celého přístroje. V momentě, kdy se vám povede si osvojit kompletní ovládání a dostanete se do správného boxerského rytmu, je z vás nezastavitelná mlátička, která si se svými 20ti protivníky v kariéře poradí za pár hodin.


Potom přichází na řadu druhá a také velmi zábavná část hry. Můžete zápasit s různými protivníky v tzv. „co kdyby zápasech“. Takže si můžete vyzkoušet , jak by asi vypadal zápas mezi Hayem a Ali či mezi Kličkem a Holyfieldem. Všichni boxeři ,a to i ti, kteří už se dnes v profesionálním ringu neobjevují, jsou vymodelování velmi přesně, takže zážitek z opravdového zápasu je velmi věrný.


Grafické zpracování je na opravdu vysoké úrovni a díky zpomaleným záběrům vašich nejlepších úderů se ještě více dostanete do varu. Audio stránka je také na velmi dobré úrovni a zvuky, kdy rukavice trefuje soupeře, jsou také zpracovány skvěle. Komentář je živý a rychle reaguje na změny vývoje, nicméně i v reálných zápasech platí, že box je jedním z nejtěžších sportů na komentování, proto si občas také vybere slabší chvilku. Není to však nic, co by vám zkazilo dobrou náladu z vítězného zápasu.


Bohužel autoři nezakomponovali do hry online multiplayer, takže musíte vzít zavděk alespoň tím lokálním. Pokud tak máte někde poblíž kamaráda, můžete si to s ním na férovku rozdat ve virtuálním ringu. Tedy pokud máte novější generaci iPhone, na starším 3G už tuto možnost nenajdete.


Celkově vzato je Fight Night Champion jednoznačně nejlepší boxerskou hrou na AppStore, která je momentálně k dostání. Sice nenabízí tolik možností a aktivit jako jeho větší bratříček na konzolích, ale i tak si určitě užijete dobrou herní zábavu. Pokud jste nadšenci tohoto sportu, k hodnocení si ještě přičtěte 10%.
 

Hratelně.cz hodnotí 80 %
 

Souhrn

* Jméno: Fight Night Champion
* Platforma: iPhone
* Vydavatel: EA Games
* Výrobce: EA Games
* Žánr: Sportovní

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty