Hlavní navigace

Facebook pro iOS dává sbohem HTML 5

Facebook se rozhodl v případě platformy iOS přejít od HTML 5 zpět k čistě nativním programovacím nástrojům. Důvodem k nestandardnímu kroků, který jde tak trochu proti proudu, mají být výkonnostní problémy.
Martin Tábor 10. 9. 2012

Sdílet

HTML 5 je „programovací“ jazyk, který bezpochyby patří mezi nejvíce multiplatformní nástroje. Z tohoto důvodu si poměrně rychle našel oblibu u velkého počtu vývojářů a podporu na velkém množství platforem. Nejinak je tomu i v případě Facebooku, který HTML 5 sice zcela nezatracuje, ale v případě platformy iOS narazil na výkonnostní problémy. Ty by měly být údajně způsobeny špatnou implementací páté verze HTML v „jablečném“ systému, jenž v tomto ohledu pravděpodobně ještě zcela nedozrál.

Aplikace Facebook pro iOS

Z toho důvodu se vývojáři rozhodli u klienta pro iOS vrátit k původnímu nativnímu jazyku Objective C, díky čemuž se již znatelně zvýšil výkon např. při procházení nových příspěvků. Konsorcium W3C, mající nad standardem HTML 5 hlavní dohled, přitom stále pevně věří v jeho úspěch a současné limity zdůvodňuje jeho mládím. Ian Jacobs, zástupce W3C, je toho názoru, že výkon u každé nové technologie pomalu roste a s postupem času vymizí většina současných překážek. Tomu by mělo kromě zvyšování výkonu napomoci i rozšiřování možností API a to, že je HTML 5 stále ve fázi návrhu, takže rozhodně disponuje velkým potenciálem pro další rozvoj.

Zdroj: macrumors.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty