Hlavní navigace

Facebook oznámí, že vás sleduje vláda. Neřekne však, která

Ač to někomu může přijít i nepravděpodobné, Facebook se dušuje, že nově oznámí svým uživatelům pokus o napadení účtu vládou sponzorovanými subjekty. V takovém případě zobrazí upozornění a instrukce pro lepší zabezpečení profilu.
Martin Tábor 24. 10. 2015

Sdílet

Společnost Facebook přistoupila k zajímavému kroku. Poslední novinkou v zabezpečení účtů je varování, které se týká potencionálního napadení profilu. Navíc nejde o jen tak ledajaký hacking, ale ten, který má pravděpodobně na svědomí nějaký subjekt sponzorovaný či přimo související s vládou. Tyto útoky totiž Facebook vidí jako nejnebezpečnější a nejvíce sofistikované v relaci s celým zbytkem hackerské konkurence.

Ilustrační obrázek

Jakmile má Facebook podezření, že se někdo snaží váš učet kompromitovat, zobrazí níže uvedené varování, které nabádá k aktivaci dvoustupňového přihlašování. V tomto případě musíte kromě hesla obvykle zadat i jednorázový kód z SMS. V poslední době je tento způsob ochrany účtu na vzestupu a přistupuje k němu i Twitter či Google. Oproti SMS je mnohem zajímavějším nástrojem třeba Google Authenticator – mobilní aplikace, jež podle tajného algoritmu generuje nová a nová čísla.

Nové upozornění na napadení účtu

Aby to nebylo tak růžové, Facebook vám již nepoví, kdo podle něj za útokem stojí. Hlavním důvodem je prý snaha neprozradit mechanismy, jimiž případný útok detekuje. Faktem je, že tímto způsobem můžete být varování třeba i před hacknutým mobilním telefonem, který poté přeinstalujete. Dále se také mluví o „vládách“ ve zcela obecné rovině, takže FB neuvádí, které v jeho hledáčku jsou a které ne. Tak či tak, nová funkce může být užitečná hlavně pro organizace či osoby a novináře, kteří působí v ne úplně hezkých částech světa.

Zdroj: independent.co.uk

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty