Hlavní navigace

Euro Roaming je realita. Kdy si naopak můžete připlatit?

Operátoři sice protestovali, ale s v tomto případě jim to nepomohlo. Od poloviny června tak konečně můžete v rámci EU volat za standardní domácí ceny, i když vše má mouchy. I tady bohužel zbyla minimálně jedna masařka.
Martin Tábor 26. 6. 2017

Sdílet

Ať už jste pro vetší či menší evropskou integraci, levnější volání a data nejspíš potěší každého. Současná změna se možná zapíše do historie a týká se roamingu v rámci Evropské unie – v jednoduchosti řečeno, v zahraničí již můžete volat i datovat za naprosto stejné ceny, jaké jsou vám účtovány v Česku. Speciální roamingové ceníky pro země EU by tedy operátoři měli hodit do koše, protože roaming je účtován podle vašeho běžného tarifu. Nic však není tak růžové, jak se na první pohled zdá.

Členské státy Evropské unie od roku 2013

Jde skutečně pouze o roaming – tedy volání z tuzemské SIM karty v síti zahraničního operátora. Pakliže budete volat z Česka do jiné země EU, provolaný čas se stále účtuje jako mezinárodní hovor. Paradoxem tak je, že např. z Portugalska do Finska si z české SIM aktuálně zavoláte možná levněji než když budete do Finska volat z ČR. Dalším omezením je, že „levný“ roaming je určen spíše pro turisty, takže budete-li využívat českou SIM v zahraničí dlouhodobě, operátor po vás nakonec může požadovat speciální poplatky. Podmínky si tak před dovolenou raději ještě ověřte přímo na infolince svého poskytovatele.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty