Hlavní navigace

EU posílila práva uživatelů telefonů a internetu

Evropský parlament změnou zákona potěšil všechny uživatele internetu a telefonů. V příštích letech totiž dojde k posílení jejich práv. Například při výměnách operátora či možnosti odstřižení od internetu.
David Sillmen 26. 11. 2009

Sdílet

Evropský parlament prostřednictvím změny v příslušných zákonech docílil posílení práv uživatelů internetových a telefonních služeb. Členské státy Evropské unie mají čas do května roku 2011, aby se nařízením přizpůsobily – jinak jim hrozí sankce.

Nejdůležitějšími body přijatého pozměňovacího návrhy jsou tyto:

Napříště bude možné v rámci pouhého jednoho pracovního dne změnit poskytovatele pevného či mobilního telefonního spojení a v každém případě si ponechat dosavadní číslo.

Ze změněného zákona také vyplývá, že piráti (respektive ti, co prostřednictvím internetu sdílí autorsky chráněný obsah) nebudou moci být odpojeni jednostranným rozhodnutím k tomu určeného úřadu, ale mají právo na soudní proces. To se dotkne například Francie, kde už úřady vesele odpojují. Pokud si státy nenajdou nějakou kličku, jak nařízení obejít, budou se muset do května 2011 přizpůsobit. Jedinou výjimkou, kdy může dojít k okamžitému odpojení, je podezření na teroristickou činnost či šíření dětské pornografie.

Poskytovatelé připojení či operátoři musí také ještě přísněji střežit osobní údaje.

Zdroj: PCGH

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty