Hlavní navigace

End-to-end šifrování bude mít i Messenger. Jde ve stopách WhatsApp

Po několika měsících se Facebook opět rozhoupal ke kroku, který zlepší práva a soukromí uživatelů. Před nějakým časem zavedl end-to-end šifrování v aplikaci WhatsApp, ale nyní dojde i na o poznání více rozšířený Messenger.
Martin Tábor 14. 7. 2016

Sdílet

Svého soukromí si dnes velké množství lidí neváží tak, jak by bylo vhodné. Otázkou však je, jaké množství množství možných rizik si při používání sociálních sítí vůbec uvědomují. Bohužel, přečíst si a porozumět podmínkám používání nějaké internetové služby je pro laickou veřejnost prakticky nezvládnutelný úkol, a tak nezbývá, než alespoň důsledně projít možnosti nastavení soukromí a vždy si být plně vědom, jaké informace s kým sdílím a že cokoliv, co na internetu zveřejním, o mě bude už vždy dohledatelné (nepomůže ani spálení počíteče na hranici).

Facebook Messenger – soukromá konverzace

Tzv. end-to-end šifrování je problematika mírně z jinéhou soudku. Jde čistě o technickou záležitost, která na druhou stranu značně zjednodušuje i právní otázky. Ve zkratce jde o to, že textové zprávy poslané přes Facebook Messenger budete moci přečíst jen vy a příjemce. Díky šifrování se k nim nedostane ani provozovatel služby. Facebook neuvidí, o čem si povídáte, a data tedy nebude moci ani nijak „vytěžit“. Nevýhodou je, že vlastní korespondenci si přečtete právě a jen na tom telefonu/tabletu, z kterého jste ji poslali. Novinka dorazí během léta a další možností bude i nastavit trvanlivost zprávy – podobně jako u Snapchatu.

Zdroj: facebook.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty