Hlavní navigace

E-booky porážejí tištěná díla

Společnost Amazon, jeden z nejvýznamnějších světových prodejců publikací, právě oznámil, že za poslední tři měsíce prodal větší množství elektronických knih, než tištěných. To ukazuje zcela nový trend v distribuci literatury ke čtenářům.
David Procházka 21. 7. 2010

Sdílet

I když bychom mohli brát tříměsíční vzorek za průkazný, vydavatelé knih jsou zatím ve svých reakcích obezřetní. Tvrdí, že se situace ještě může změnit. Kromě elektronických knih se také výrazně lépe prodávají zařízení, na kterých lze tyto knihy číst. Například různé varianty tabletů, iPad nebo chytré mobilní telefony. Podobný vývoj lze vypozorovat také u dalších knihkupců. Někteří uvádějí, že na 100 prodaných běžných knih, prodají 180 knih elektronických. Jak tedy vidno, elektronické knihy začínají hrát velkou úlohu v knižním průmyslu.

 

Přesto vázané knihy o svou pozici nemusí nutně přijít. Amazon uvedl, že bude nadále nabízet oba druhy knih, což logicky vyplývá i z toho, že řada publikací elektronicky prozatím nevychází. Největší podíl na elektronické literatuře mají technické publikace, moderní a tradiční díla. Minimálně se na trhu setkáte s e-booky tuctových románů, zpěvníků či notových zápisů. Ač vývoj jasně naznačuje, kudy se distribuce tiskovin bude ubírat, papírové knihy budou v určité formě stále vycházet. Stále totiž existuje nespočetná skupina čtenářů, která si takříkajíc vezme do lůžka papírovou knihu, než tablet s e-bookem.

Zdroj: WSJ

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty