Hlavní navigace

DVB-T2: přichází nový standard pozemního TV vysílání

Poslanecká sněmovna schválila novelu, podle niž musí dojít k plnému přechodu na DVB-T2 do roku 2021. Pro většinu lidí se tak opět rozjede kolotoč shánění set-top boxů, jelikož ani většina současných televizorů nebude s normou kompatibilní.
Martin Tábor 29. 5. 2017

Sdílet

Pokrok je pokrok a i z televizí se stává spotřební zboží přibližně stejné trvanlivosti jako mobilní telefony. Přechod na současné digitální pozemní vysílání (DVB-T) přinesl lepší kvalitu obrazu, uvolnil prostor pro nespočet nových stanic (o jejichž skutečném společenském přínosu lze leckdy pochybovat), ale v neposlední řadě donutil i posledního vesnického domorodce k nákupu nové televize nebo, a to častěji, tzv. set-top boxu. Český trh byl ještě krátce před příchodem DVB-T zaplaven starými CRT obrazovkami, takže „konzervativnější“ zákazníci tehdy pár ušetřených korun za pár měsíců investovali do set-top boxu, který na celkové ergonomii sledování TV rozhodně nepřidal (už kvůli početnější rodině dálkových ovladačů).

Televize – ilustrační obrázek

A jaký je stav dnes? Vlastně stejný jako před několika lety. Standard DVB-T2 určitě přinese mnoho nových možností (podle novely bude mít ČT např. povinnost vysílat i v původním znění), avšak i stejné problémy. Současné set-top boxy, ale ani většina nových televizí na pultech obchodů, standard DVB-T2 nezvládne. Některé dražší modely se logem DVB-T2 sice chlubí, což ale stále nezaručuje kompatibilitu. Česká norma (ale třeba i Německá) totiž vyžaduje podporu nového kódování H.265 / HEVC. Aktuálně si je toto nutné při nákupu pečlivě ověřit a případně koupi i strategicky odložit a počkat, až normu (která se ještě může v detailech měnit) zvládnou i levnější přístroje.

Mapka aktuálního pokrytí signálem DVB-T2

DVB-T2 však není pouze hudbou budoucnosti – z experimentálního vysílání se slavnostně přešlo na standardní již 1. března 2017, avšak otázkou je pokrytí. DVB-T2 můžete přijímat v Praze a značné části Středočeského kraje (resp. v dosahu vysílačů Žižkov a Cukrák), v oblasti Brna a také Ostravy. Zda-li je konkrétní přístroj vybaven kompatibilním DVB-T2 tunerem, si můžete ověřit i na tomto webu.

Zdroj: cra.cz

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty