Hlavní navigace

Dr. Geo: odborník na geometrii

Program Dr. Geo je zajímavý produkt pro tvorbu geometrických útvarů. Jedná se o multiplatformní software, který je vyvíjen jako open source projekt. Aplikace nevyžaduje instalaci a poskytuje celou řadu užitečných vlastností.
Petr Tumajer 6. 2. 2013

Sdílet

Geometrie je důležitá prakticky ve všech oblastech lidské činnosti. Vedle technických oborů, astronomie a fyzice se uplatňuje také v umění, designu nebo počítačové grafice. Aplikace Dr. Geo usnadňuje tvorbu různých geometrických útvarů a je použitelná pro podporu výuky tohoto vědního oboru. Článek vás seznámí s uživatelským rozhraním, nástroji a způsobem použití aplikace.

Jak již bylo výše uvedeno, jedná se o multiplatformní software pro operační systémy Linux, Mac OSX a Windows XP/Vista/7/8. Program je distribuován ve formě ZIP archivu, který stačí stáhnout, rozbalit a program přímo spustit skriptem drgeo.sh v OS Linux, drgeo.app v Mac OS X nebo drgeo.exe v OS Windows. Dále se budeme zabývat aplikací pod OS Windows.

Obsah ZIP archivu

Obsah ZIP archivu

Obsah ZIP archivu

Pracovní prostředí

Uživatelské rozhraní je vytvořeno ve stylu MAC OS X. V okně Windows je možné otevírat kreslící plátna, která obsahují klasické MAC prvky pro zavření, minimalizaci nebo maximalizaci. Program podporuje současné otevření více kreslících pláten a jejich volba je realizována pomocí záložek ve spodní části okna.

Uživatelské rozhraní.

Uživatelské rozhraní.


 Uživatelské rozhraní

V horní části okna je k dispozici hlavní nabídka a pod ní nástrojové lišta, která usnadňuje přístup k často používaným funkcím: vytvoření nového kreslícího plátna, otevření a uložení výkresu, operace zpět a vpřed, zobrazení mřížky (včetně magnetické mřížky), výběr objektů ve výkresu, guma pro odstranění objektů z výkresu, editace stylu (vzhledu) objektu a editace vlastností objektu.

Nástrojová lišta

Nástrojová lišta


Nástrojová lišta

Výkresy jsou tvořeny ve formě vektorové grafiky a jejich náhled je možné libovolně zvětšovat (kolečkem myši) bez ztráty kvality. Pro ukládání výkresů ve vektorové formě lze využit výchozí formát aplikace FGEO. Dále můžete použít funkci pro export výkresu do bitmapového formátu PNG.

Nástroje pro rýsování

Pod nástrojovou lištou jsou k dispozici jednotlivé skupiny rýsovacích nástrojů pro tvorbu bodů (Point), přímek (Lines) a realizaci transformací (Transformations). Nástroje ve skupině Numerics umožňují vkládání číselných hodnot (souřadnic, vzdáleností, délek) nebo textu do výkresů. Poslední skupina (Macro-construction) umožňuje použití maker. Ve spodní části okna je kontextově citlivý panel, který poskytuje stručnou nápovědu k aktuálně zvolenému nástroji.

Nástroje ze skupiny Points

Nástroje ze skupiny Points


Nástroje ze skupiny Points

S nástrojem Point můžete na kreslícím plátně umístit bod volně, na křivce nebo průsečíku křivek. Nástroj Middle umisťuje bod do středu dvojice vybraných objektů, nástroj Intersection do průsečíku křivek a nástroj Coordinates vytvoří bod v místě daných souřadnic.

Ukázka použití nástroje Middle a zadání souřadnic bodu

Ukázka použití nástroje Middle a zadání souřadnic bodu


Ukázka použití nástroje Middle a zadání souřadnic bodu

Nejvíce rýsovacích nástrojů je k dispozici ve skupině Lines. Vedle standardních přímek (Line) můžete využívat nástroje pro tvorbu rovnoběžek (Parallel) a kolmic (Perpendicular a Perpendicular bisector). Nástroj Angle bisector slouží k vytvoření přímky pod úhlem určeným trojicí bodů. K vytvoření polopřímek je určen nástroj Ray, úseček nástroj Segment a vektorů (úseček se šipkou) nástroj Vector. Dále jsou k dispozici nástroje pro tvorbu různých tvarů: kružnice (Circle), kruhových výsečí (Arc) a mnohoúhelníků (Polygon).

Nástroje ze skupiny Lines

Nástroje ze skupiny Lines

Nástroje ze skupiny Lines

Nástroje ze skupiny Numerics umožňují pohodlné doplnění informací o vzdálenosti objektů nebo jejich délce (Distance, lenght, value), úhlu (Angle), souřadnic (Coordinates, equation) nebo vložení libovolného textu (Text).

Ukázka použití nástrojů ze skupiny Lines, Numerics a nastavení stylu pro kružnici

Ukázka použití nástrojů ze skupiny Lines, Numerics a nastavení stylu pro kružnici


 Ukázka použití nástrojů ze skupiny Lines, Numerics a nastavení stylu pro kružnici

Pokročilejší uživatelé ocení možnost využití maker a skriptů při tvorbě výkresů. Vlastní skripty můžete vytvářet v přehledném editoru s využitím zabudovaných objektů a tříd.

Editor skriptů

Editor skriptů


 Editor skriptů

Dr. Geo pro mobilní zařízení

Kromě výše uvedených platforem jsou k dispozici také samostatné verze programu pro mobilní zařízení. Verzi pro iPod je možné stáhnout z AppStore a verzi pro Android z Google play. Program podporuje dotykové displeje, a proto je dobře využitelný pro tablety.

Závěr a hodnocení

Aplikace Dr. Geo představuje zdařilou pomůcku pro tvorbu geometrických výkresů. Program je dobře využitelný pro podporu výuky tohoto důležitého vědního oboru. Jsou zde k dispozici veškeré potřebné nástroje pro tvorbu geometrických útvarů. Aplikace je snadno ovladatelná, nevyžaduje instalaci a podporuje OS Linux, MAC OS X a Windows. Kladně hodnotím také existenci verzí pro mobilní zařízení (iPod, Android) a podporu dotykových displejů. Program Dr. Geo zcela jistě stojí za vyzkoušení.

 

Autor článku