Hlavní navigace

doubleTwist - iTunes pro Android?

V článku si představíme aplikaci doubleTwist, která představuje řešení multimedií pro Android na způsob iTunes pro iPhone/iPod/iPad. Kromě knihovny s médii tak zde máte přístup i k Android Marketu.
Josef Vavřina 8. 9. 2010

Sdílet

iTunes je předmětem mnoha internetových diskusí, ve kterých jedna strana chválí jeho propracovanost, mnoho funkcí, jako je velmi pohodlná správa aplikací pro vaše "jablečná" zařízení nebo zdařilá knihovna multimédií. Druhá strana mu vytýká naopak jeho rychlost, resp. pomalost, na systémech Windows, kde, jak se zdá, nenabíhá a vůbec nepracuje tak rychle jako na jeho původním Mac OS. Pokud se ale přes některé jeho nedostatky dokážete přenést, určitě vám postačí k úplné synchronizaci vašich multimediálních souborů a navíc poslouží i jako jejich manager nebo přehrávač. doubleTwist (opravdu s malým "d") se snaží iTunes napodobit v oblasti zařízení s Android systémem. Autoři se inspirací u konkurence nijak netají a na domovské stránce programu tak můžete vidět citaci z internetového magazínu, kde stojí "iTunes for Android". Po krátkém pohledu na okolní obrázky je jasné, že inspiraci si doubleTwist nebral pouze co do funkčnosti a nabídky programu, ale i ve vzhledu aplikace a opravdu se srovnání s iTunes určitě málokdy vyhne.

Instalace a první spuštění

Co možná potěší, je velikost instalačního souboru, která je výrazným způsobem nižší, než u právě srovnávaného iTunes. V průběhu instalace doubleTwist jsou ale další data stahována a něco málo přes 600 kB se tak ihned násobně rozroste. Instalace tak trvá poněkud delší dobu, ale je tak jen dohnán čas, který jsme získali stahováním malého souboru. Po dokončení stahování všech potřebných součástí můžeme konečně doubleTwist spustit. Při prvním spuštění se obrňte trochou trpělivosti, doubleTwist totiž automaticky prochází defaultně nastavené složky, kde očekává multimediální obsah a vytváří si tak knihovnu.

<p>doubleTwist si rozumí s Android Marketem</p>

doubleTwist si rozumí s Android Marketem

doubleTwist si rozumí s Android Marketem a umožní vám tak procházení nabízených aplikací

Znáte-li alespoň trochu vzhled iTunes, rozkoukáte se zde velmi rychle. Na levé straně uživatelského rozhraní se nachází základní ovládání. Po instalaci jsou zde 4 složky. V první, která nese název programu, najdeme funkce spojené s internetem. Prohlédnout si tak zde můžete Android Market a nabízené aplikace. Další možností je zde prohlížení podcastů, v audio i video podobě. Jako třetí do party je zde Music Store, který je propojen s Amazon MP3 obchodem.

<p>doubleTwist vám umožní sledování podcastů v audio i video formě</p>

doubleTwist vám umožní sledování podcastů v audio i video formě

video podcast v doubleTwist

Následuje část knihovny multimédií, díky které jsme museli tolik čekat při prvním spuštění aplikace. Nalezneme tak zde již načtené obrázky, hudební a video soubory ze složek, ve kterých program tyto soubory očekává. Pokud používáte iTunes, převezme ihned doubleTwist jeho data a naleznete tak zde například i stažená iTunes U videa. Samozřejmostí je přidávání nebo naopak odebírání jednotlivých souborů nebo celých složek. Vyhledané obrázky a video soubory jsou zobrazeny přehledně s náhledy, jejichž velikost je možné jednoduše libovolně měnit. Druhý režim zobrazení je jednoduchý seznam, který je také jediným režimem pro hudební soubory. Mezi nimi ale můžete navíc lépe vyhledávat pomocí filtrů umělec, album, žánr nebo jednoduše podle složek, kde jsou soubory uloženy.

 

<p>doubleTwist samozřejmě umožňuje i přehrávání</p>

doubleTwist samozřejmě umožňuje i přehrávání

doubleTwist samozřejmě nabízí i jednoduchý přehrávač

doubleTwist poslouží nejen jako schopný správce multimédií, ale i jako jednoduchý přehrávač. A protože jsme v době všelijakých mashup aplikací a sociálních sítí, nepřekvapí možnost podělit se o svá videa a obrázky se světem. Obrázky je možné jednoduše kliknutím na příslušnou ikonku sdílet prostřednictvím Flickr, videa samozřejmě na YouTube. Třetí složka slouží k vytváření playlistů.

Nejen pro Android

Ačkoliv je doubleTwist na domovské stránce prezentován jako aplikace pro synchronizaci Android zařízení, není určen pouze pro komunikaci s tímto operačním systémem. Naopak si rozumí se spoustou dalších zařízení, jako je například Blackberry, WM zařízení, PSP, digitální fotoaparáty nebo různé MP3 přehrávače. doubleTwist připojené zařízení automaticky rozpozná a ukáže jeho obsah. Nahrání souborů do zařízení je stejně jako v iTunes otázkou jednoduchého drag&drop přetažení z knihovny multimédií do přehrávače.

Závěr

Tak pro koho je vlastně ten doubleTwist určen? Pokud chcete mít nahrávání multimediálních souborů do svého zařízení (které podporuje mass storage) jednoduché a přehledné, vyzkoušejte jej, možná budete překvapeni a naleznete v něm zalíbení. Poslouží jako manager i jako jednoduchý (ale dostačující) přehrávač. K dostání je verze pro PC i MAC.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty