Hlavní navigace

Domén 1. řádu bude zřejmě velké množství

Již je to nějaký čas, co se na veřejnost dostala zpráva o chystaném zvýšení počtu domén prvního řádu. V jednoduchosti se jedná o "písmenka" za poslední tečkou v URL, čili v dnešní době např. typicky o označení daného státu. To se však brzy změní.
Martin Tábor 23. 10. 2012

Sdílet

Zatímco domény tzv. druhé úrovně jsou v dnešní době téměř spotřebním zbožím a v podstatě každou minutu jich vzniká a zaniká velké množství, v případě tzv. TLD (Tol Level Domain) je tomu zcela jinak. V základu se rozšlišují na domény národní a generické (gTLD), jichž existuje několik a prakticky zastřešují webové stránky, které by měly mít podobný účel. U domény „org.“ jsou to obvykle nekomerční subjekty, v případě „.com“ naopak weby provozované za účelem zisku. Pravdou je, že to nijak závazné pravidlo není, avšak v případě poslední domény je možná zajímavé to, že si málo lidí uvědomuje její význam a zaměňuje ji za národní doménu Spojených států, která má však podobu „.us“.

Nové domény – ilustrační video

Právě v oblasti generických domén se aktuálně chystá jedna  z největších změn v dějinách internetu, protože společnost ICANN, která správu domén zastřešuje, se rozhodla umožnit registraci téměř libovolného textového řetězce, a to libovolnému žadateli. V podstatě hlavní rozdíl při registraci domény druhého a prvního řádu bude v ceně, která se v druhém případě pohybuje v takových řádech, že se zcela jistě dočkáme např. nové domény „.apple“, ale hledat zájemce kupříkladu na území ČR by již bylo v podstatě velmi naivní. Aktuálně je však faktem, že organizace ICANN obdržela celkem 1 934 žádostí, což je i číslo, o které by se mohl celkový počet gTLD zvětšit. V centru zájmu je např. doména „.app“, o kterou žádá více subjektů a možné je tedy i to, že se právě nyní otevírá cesta k novému „miliardovému“ trhu.

Zdroj: icann.org

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty