Hlavní navigace

Dokonalá správa poznámek s aplikací Evernote

<p>&#160;</p>
S programem Evernote budete moci jednoduše vytvářet a spravovat své poznámky. Můžete uchovávat fotky, písemné poznámky či části z webových stránek. Ke všem se pak dostanete odkudkoliv.
Roman Polášek 8. 3. 2010

Sdílet

Děláte si často poznámky a pak se v nich nemůžete vyznat? Hledáte často při ruce tužku a papír, abyste si poznačili, co vás právě napadne? Nebo jak si uchováváte třeba části webových stránek, které vás zaujaly, ale nemáte momentálně čas je podrobněji prostudovat? Pak právě pro tyto činnosti je aplikace Evernote určena. Je ideálním pomocníkem při vytváření poznámek jakéhokoliv druhu. Pomůže vám s jejich správou a také bezpečným uložením. Už nikdy více se neztratíte v nepřehledné hromadě poznámek na lístečcích nebo v mnoha souborech v počítači. Všechny poznámky můžete mít na jednom místě.

Evernote na webu i v počítači

Základem pro vytváření poznámek je aplikace Evernote, kterou si můžete nainstalovat do svého počítače a odkaz pro její stažení najdete jako vždy pod článkem. Aplikace Evernote existuje ovšem i na webu. Najdete ji na adrese www.evernote.com a disponuje stejnými funkcemi. Pokud totiž chcete aplikaci evernote používat, musíte se na webových stránkách zdarma zaregistrovat a pro používání aplikace přihlásit. S registrací získáte zdarma prostor na webu, kam vám budou všechny poznámky ukládány. Můžete k nim pak přistupovat pomocí aplikace na počítači, pomocí webového prohlížeče nebo třeba pomocí mobilního telefonu. Pokaždé dojde k synchronizaci poznámek a vy tak budete mít jistotu, že vždy pracujete s jejich aktuální verzí. Hlavní výhoda automatického ukládání na web je v tom, že nemusíte být na svém počítači a můžete přistupovat ke svým poznámkám odkudkoliv. Můžete samozřejmě také přidávat nové z libovolného zařízení.

<p>Evernote na webu</p>

Evernote na webu

Evernote na webu

Aplikace Evernote

Pokud chcete používat poznámky Evernote, doporučuji využívat nejen webové rozhraní, ale hlavně aplikaci na svém počítači. S ní je totiž práce pohodlnější. Její rozhraní je velmi přehledně rozděleno. Nahoře je lišta ikon spolu s popisky. Vlevo kategorie, do kterých jsou umisťovány poznámky. Uprostřed pak náhledy všech poznámek ve vybrané kategorii a vpravo náhled jedné konkrétní poznámky. Toto rozložení je možné i měnit v závislosti, jak to komu vyhovuje. Někdo preferuje náhledy, někdo jiný zase obyčejný seznam. Možnosti zobrazení jsou celkem 3 a ikony pro ně najdete v horním panelu vedle pole pro vyhledávání.

Všechny poznámky je možné v prostředním sloupci třídit podle standardních kritérií. Velmi se mi líbila u náhledů funkce Auto-zoom, která uměla přizpůsobit jejich velikost podle počtu. Užitečnou funkcí je rovněž tvorba Tagů. Můžete si tak třídit poznámky do různých kategorií, což zajišťuje dobrý přehled a snadnější vyhledávání. Dobré jsou také kategorie, které automaticky třídí poznámky podle data vytvoření, poslední úpravy, obsahu a zdroje, ze kterého byly získány.

<p>Okno aplikace po jejím prvním spuštění</p>

Okno aplikace po jejím prvním spuštění

Okno aplikace po jejím prvním spuštění

Další originální funkce

Možnosti aplikace rozhodně nekončí u obyčejné tvorby poznámek. K dispozici je i několik zajímavých a pokročilých funkcí, které jistě ocení mnoho uživatelů. Jednou z nich je rozpoznání písma v obrázcích, které máte uloženy v poznámkách. Další je například spolupráce s balíkem kancelářských aplikací Microsoft Office v podobě importu a exportu poznámek.

Další výbornou funkcí je tvorba poznámek přímo z webového prohlížeče. Stačí označit část webu, který chcete uložit jako poznámku, kliknout pravým tlačítkem myši a vybrat možnost Add to Evernote. O uložení budete informováni bublinou v pravém dolním rohu okna.

Zdarma nebo za poplatek

Aplikace i prostor na webu, který můžete použít pro své poznámky, jsou zdarma. Prostor je ovšem limitován. Pokud vám nebude stačit limit, který je zdarma k dispozici, můžete zaplacením 45 dolarů za rok získat mnohem větší úložný prostor. Nabízí se i možnost platby 5 dolarů měsíčně, ale ta není z dlouhodobého pohledu příliš výhodná. Omezení, která se vztahují k bezplatnému účtu, naleznete na obrázku níže. Funkce v obou verzích jsou totožné, liší se pouze zmíněnými datovými limity.

<p>A bezplatné verzi jsou aplikována i mírná omezení</p>

A bezplatné verzi jsou aplikována i mírná omezení

V bezplatné verzi jsou aplikována i mírná omezení

Majitelé iPhonu nebo iPodu jistě poteší také možnost stažení české verze pro tato zařízení z App Store. Své poznámky pak můžete mít u sebe opravdu všude.

Výborný pomocník pro každého

Sám jsem byl překvapen, jak snadno a rychle se s aplikací pracuje. Velmi rychle jsem si zvykl na tento způsob tvorby a organizace poznámek. Velmi mě těší, že je aplikace zdarma. Brzy by se snad mohl objevit i překlad do češtiny, který sice ještě není hotov, ale už je rozpracován. Aplikace má vskutku široké možnosti použití. Můžete ji využít v zaměstnání, ve škole, ale i při svých aktivitách ve volném čase.

Pomůže se sběrem dat pro práci, ukládáním zajímavých textů i obrázků z internetu nebo třeba při zaznamenání vašich úkolů. Pokud si děláte často poznámky, zkuste tuto aplikaci použít. Nabídne vám nebývalý komfort a spoustu užitečných funkcí. Je opravdu výborná.
 

Autor článku