Hlavní navigace

Datová schránka: od roku 2014 pro všechny podnikatele povinně

Datové schránky v ČR fungují od roku 2009 a doposud jsou povinné jen pro právnické osoby v podobě obchodních společností apod. Od následujícího roku se však tato povinnost rozšíří i na běžné živnostníky, kteří tak novinku budou muset přijmout.
Martin Tábor 2. 7. 2013

Sdílet

Projekt datových schránek je v ČR pod správou Ministerstva vnitra, přičemž technická realizace je svěřena České poště. Ta je v roli provozovatele. V první vlně byla schránka automaticky zřízena právnickým osobám, přičemž úřady tak začaly obchodním společnostem jako s. r. o., a. s. apod. zasílat úřední korespondenci pouze digitálně. Pakliže by si firma tento dopis nevyzvedla, považoval by se automaticky za doručený.

Datová schránka – ilustrační obrázek

V případě podnikajících fyzických osob (živnostníků) či běžných občanů je zřízení datové schránky prozatím zcela dobrovolné. To se změní již od roku 2014, kdy datovou schránku bude muset používat i ten nejdrobnější živnostník jako prakticky jediný nástroj pro komunikaci s Českou správou sociálního zabezpečení a částečně i dalšími orgány. Další možností je pořízení uznávaného elektronického podpisu, avšak použití datové schránky je možná jednodušší cesta. Jednoduše řečeno, bez počítače a připojení na internet se od roku 2014 již oficiálně neobejde žádná OSVČ.

Zdroj: cssz.cz

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty