Hlavní navigace

Cyotek Web Copy: pohodlné kopírování kompletních webů

Freeware aplikace Cyotek Web Copy představuje praktický nástroj pro analýzu a kopírování webů. Jednoduché ovládání ocení méně zkušení uživatelé, ale program nabízí při tvorbě projektů i pokročilejší volby.
Petr Tumajer 24. 4. 2013

Sdílet

Potřebujete občas některé weby prohlížet v režimu offline? Potom vyzkoušejte volně šiřitelnou aplikaci Cyotek Web Copy, která umožňuje pohodlné stažení kompletních webů na lokální disk. Program umí analyzovat web a potom je schopen stáhnout veškeré soubory, obrázky, stylové předpisy a další prvky, tak aby vzhled i funkčnost při offline prohlížení zůstala plně zachována. Kromě těchto základních funkcí, je možné využít také pokročilejší vlastnosti pro stahování určitých prvků, analýzu odkazů atd.

Instalace, první spuštění a uživatelské rozhraní

Aplikace je určena pro operační systémy Windows XP/Vista/7/8. Po stažení instalačního souboru a jeho spuštění je k dispozici standardní průvodce instalací. Zde je nutné vyjádřit souhlas s licenčním ujednáním a dále jsou k dispozici volby pro umístění aplikace na disku počítače a názvu pro nabídku Start. Poslední okno průvodce umožňuje spuštění programu.

Poslední okno průvodce instalací.

Poslední okno průvodce instalací.


 Poslední okno průvodce instalací

Při prvním spuštění programu je zobrazeno okno, které obsahuje volby pro automatické zasílání statistických informací o činnosti aplikace výrobci (Yes, I am willing to parcipitate) za účelem dalšího vývoje. Automatické odesílání informací můžete odmítnout volbou No, I would not like to participace.

Oko zobrazené při prvním spuštění aplikace.

Oko zobrazené při prvním spuštění aplikace.


Okno zobrazené při prvním spuštění aplikace

Uživatelské rozhraní obsahuje hlavní nabídku a pod ní jsou umístěny nástrojové lišty: Standard (vytvoření, otevření nebo uložení projektu na disk), Edit (vyjmutí, kopírování, vložení) a Project (práce s projektem). Jednotlivé lišty můžete zobrazovat nebo skrývat pomocí hlavní nabídky View - Toolbars. Vzhled (barevné téma) můžete vybrat pomocí volby View - Theme. Jsou zde k dispozici čtyři různá barevná témata.

Hlavní okno aplikace po prvním spuštění.

Hlavní okno aplikace po prvním spuštění.


Hlavní okno aplikace po prvním spuštění

Analýza a stahování webů

Po vložení URL adresy webu do pole Website a zadání složky na lokálním disku do pole Save folder, můžete web pouze analyzovat nebo přímo kopírovat na disk. Vše potřebné je k dispozici v nástrojové liště Project. Analýzu webu spouští druhé tlačítko (Analyze Website) a kopírování webu na lokální disk do zvoleného adresáře spouští třetí tlačítko (Copy Website).

Průběh analýzy webu.

Průběh analýzy webu.


Průběh analýzy webu

Po ukončení analýzy nebo kopírování webu jsou výsledky zobrazeny ve spodní části okna. Automaticky je aktivována záložka Sitemap, na které je k dispozici kompletní mapa webu. Záložka Results obsahuje seznam URL adres všech komponent webu s uvedeným statusem, zdrojem a velikostí. Záložka Skipped obsahuje seznam všech komponent, které byly při analýze nebo stahování přeskočeny (například externí odkazy) včetně důvodu a typu obsahu. Pod záložkou Files je seznam souborů včetně typu titulku a popisu. Záložka Missing zobrazuje seznam chybějících komponent webu na lokálním disku. Všechny seznamy je možné filtrovat podle jednotlivých položek.

Ukázka výsledků analýzy nebo kopírování (záložka Results)

Ukázka výsledků analýzy nebo kopírování (záložka Results)


Ukázka výsledků analýzy nebo kopírování (záložka Results)

Analýza nebo stažení webu umožňuje využít další nástroje z lišty Project. Předposlední tlačítko (Website Links) zobrazuje seznam odkazů a poslední tlačítko (Website Diagram) je schopno vytvořit diagram webu. Vytvořený diagram lze uložit ve formátu CTD nebo exportovat do formátu PNG.

Diagram webu

Diagram webu


Diagram webu

Přímo z hlavního okna aplikace můžete otevřít lokální adresář (tlačítko Open local folder umístěné vedle pole Save folder) a stažený web procházet v režimu offline na disku počítače.

Pokročilé vlastnosti a funkce

Aplikace umožňuje vytvářet poměrně sofistikované projekty pro stahování webů. Přímo v hlavním okně můžete vytvářet různá pravidla pro URL adresy kopírovaných komponent nebo odesílat data do webových formulářů. K tomu jsou určena dvě pole ve střední části okna.

Nabídka pravého tlačítka myši v levém poli poskytuje volbu přidání pravidla pro URL adresu (Add). V příslušném dialogovém okně lze zadat požadovaný řetězec a použít některou z nabízených uživatelských voleb (například: Exclude vyřazuje komponentu s URL adresou obsahující daný řetězec ze stahování). Při definici řetězců můžete využívat editor regulérních výrazů, který se skrývá pod tlačítkem fx.

Přidání pravidla do projektu.

Přidání pravidla do projektu.

Přidání pravidla do projektu

V pravém poli můžete obdobným způsobem (pomocí nabídky pravého tlačítka myši) přidat URI formuláře a pro daný formulář definovat data, případně uživatelské jména a přístupová hesla.

Odeslání dat do formuláře.

Odeslání dat do formuláře.


Odeslání dat do formuláře

První tlačítko v nástrojové liště Project (Customize project praperties) umožňuje nastavit podrobné parametry projektu. Kromě již výše zmíněných možností pro definování URL adres komponent a odesílání dat formulářům, jsou k dispozici další volby pro zařazení nebo vyloučení komponent dle typu, vytvoření seznamu výchozích dokumentů, nastavení akcí při stahování do lokálního adresáře a další.

Nastavení parametrů projektu.

Nastavení parametrů projektu.


Nastavení parametrů projektu

Samozřejmostí je možnost uložení projektu do souboru ve formátu CWP pomocí hlavní nabídky File - Save As. Potom uložený projekt můžete kdykoli otevřít a použít například pro stažení aktuálnější verze webu.

Aplikace umí vytvářet různé reporty. Položka hlavní nabídky Reports umožňuje vytvářet seznamy obrázků, externích odkazů a stránek, kde nejsou zadána metadata. Grafickou formou můžete zobrazit podíl jednotlivých typů komponent na celkové datové velikosti webu.

Report Website Size (celková velikost webu)

Report Website Size (celková velikost webu)


Report Website Size (celková velikost webu)

Závěr a hodnocení

Aplikace Cyotek Web Copy představuje zdařilý nástroj, který poskytuje celou řadu užitečných vlastností a funkcí. Program je vhodný pro běžné uživatele, protože zajišťuje jednoduché stahování webů a možnost jejich prohlížení v režimu offline. Pokročilejší uživatelé ocení možnost tvorby pravidel pro stahování jednotlivých komponent webů. Tímto způsobem je možné efektivně vytvářet projekty zaměřené na stahování určitého typu obsahu.

Program je vhodný také pro tvůrce a správce webů. Jsou zde k dispozici nástroje, které umožňují snadnou archivaci starších verzí webů a jejich porovnání s verzí novější. Kladně hodnotím funkce pro generování různých reportů a možnost snadného přístupu k vlastnostem každé komponenty (meta, hlavička, vstupní odkazy, výstupní odkazy atd.) prostřednictvím nabídky pravého tlačítka myši. Proto je aplikace dobře využitelná také při správě webů, jejich optimalizaci nebo řešení různých potíží a problémů.

Autor článku