Hlavní navigace

cPicture - zajímavý prohlížeč fotografií

Volně šiřitelný prohlížeč obrázků cPicture nevyžaduje instalaci a poskytuje jednoduché uživatelské rozhraní. Navíc tento software překvapuje poměrně širokou nabídkou zajímavých funkcí.
Petr Tumajer 17. 12. 2011

Sdílet

Digitální fotografie a obrázky tvoří ve větší či menší míře obsah počítače každého uživatele. Tomu odpovídá také poměrně široká nabídka freeware i shareware prohlížečů obrázků na Stahuj.cz a každý si může vybrat svoji oblíbenou aplikaci. V tomto článku se seznámíme s vlastnostmi méně rozšířeného, ale zajímavého prohlížeče cPicture.

Jak již bylo výše uvedeno, tato aplikace nevyžaduje instalaci a je distribuována ve formě jediného EXE souboru. Program tedy můžete bez problémů spouštět i z USB flash disků nebo jiných přenosných zařízení. Na domovské stránce produktu jsou k dispozici verze v různých jazycích: němčina, angličtina, italština, francouzštin a čínština.

Uživatelské rozhraní a prohlížení obrázků

Aplikace poskytuje poměrně jednoduché a strohé uživatelské rozhraní. Panel se stromovou strukturou adresářů je umístěn tradičně v levém horním rohu okna. Zde je možné procházet počítač a zobrazovat obrázky z jednotlivých adresářů.

V pravé části okna jsou zobrazeny náhledy obrázků ze zvoleného adresáře. Ve výchozím nastavení jsou náhledy zobrazovány v horní části okna a ve spodní části je umístěn zvětšený náhled zvolené fotografie včetně některých metadat. Rozměry a rozložení náhledů je možné konfigurovat pomocí příslušných voleb hlavní nabídky View.

Uživatelské rozhraní ve výchozím nastavení.

Uživatelské rozhraní ve výchozím nastavení.


Uživatelské rozhraní ve výchozím nastavení

Nyní věnujme pozornost záložkám ve spodní části okna. Jsou zde k dispozici kompletní EXIF informace ze zvoleného obrázku, jeho binární kód, histogram a informace o úrovni kvality (komprese). Záložka Map umožňuje lokalizovat fotografii na mapě bing.

Lokalizace fotografie na mapě bing.

Lokalizace fotografie na mapě bing.


Lokalizace fotografie na mapě bing

Samozřejmostí je prohlížení obrázků v celoobrazovkovém režimu nebo v režimu automatické prezentace. Dále je k dispozici režim Side-By-Side, který zobrazuje dvojice fotografií vedle sebe.

Zobrazení fotografií v režimu Side-By-Side.

Zobrazení fotografií v režimu Side-By-Side.


Zobrazení fotografií v režimu Side-By-Side

Přehled hlavních funkcí prohlížeče

V levé spodní části okna prohlížeče je umísten panel akcí, které můžete se zvoleným obrázkem nebo skupinou obrázků realizovat. Ve skupině Picture task jsou k dispozici funkce pro odeslání obrázků e-mailem, tisk, odstranění červených očí, přejmenování, editaci metadat, změnu rozměrů obrázku, použití obrázku jako tapety pracovní plochy, spuštění automatické prezentace a vymazání zvolených obrázků.

Skupina Advanced tasks obsahuje funkce pro konverzi obrázků do různých formátů, nastavení jejich kvality, vyhledávání podobných obrázků, vyhledávání duplikátů, porovnání obsahu dvou adresářů, kontrolu chyb v poškozeném obrázku, tvorbu 3D obrázků (stereografických obrázků), tvorbu webových alb a tvorbu panoramatických obrázků.

Veškeré akce je možné realizovat pomocí klávesových zkratek. K příjemným vlastnostem patří speciální nástrojová lišta, která se zobrazuje ve spodní části náhledu vybraného obrázku. Jsou zde k dispozici tlačítka pro vymazání obrázku, jeho otáčení, ořez, převod do šedé stupnice a lupa. Dále jsou k dispozici dvě uživatelsky konfigurovatelná tlačítka, kterým můžete přiřadit libovolnou z výše uvedených akcí.

Speciální nástrojová lišta.

Speciální nástrojová lišta.


Speciální nástrojová lišta

Další užitečnou vlastností jsou zaškrtávací volby u jednotlivých náhledů. Tímto způsobem je možné vybírat určité fotografie ze zvoleného adresáře a potom na těchto fotografiích hromadně aplikovat výše uvedené akce.

Okno pro hromadnou aplikaci akcí na vybrané fotografie.

Okno pro hromadnou aplikaci akcí na vybrané fotografie.


Okno pro hromadnou aplikaci akcí na vybrané fotografie

Podrobnější popis všech funkcí prohlížeče přesahuje možnosti tohoto článku. Proto se zaměříme pouze na poměrně zajímavé možnosti při tvorbě webového alba.


Tvorba webového alba

Při tvorbě webového alba jsou k dispozici dvě základní šablony, které jsou označeny jako Standard a LightBox. Dále je nutné zvolit výstupní adresář pro webové album a určit počet obrázků v jednom řádku a počet řádků na stránce. Potom stačí kliknout na tlačítko Create HTML page a webové album je vygenerováno do výstupního adresáře.

Volba šablony pro webové album.

Volba šablony pro webové album.


Volba šablony pro webové album

Další záložka Picture settings umožňuje modifikovat vlastnosti obrázků na webové stránce. Jsou zde k dispozici volby pro nastavení rozměrů i kvality obrázků.

Záložka pro modifikaci vlastností obrázků.

Záložka pro modifikaci vlastností obrázků.


 Záložka pro modifikaci vlastností obrázků

Třetí záložka (Page templates) obsahuje zdrojové texty šablon pro webové album v HTML. Zdrojové texty je možné modifikovat a tím přizpůsobit šablony vlastním potřebám. Navíc je možné použít externí šablonu umístěnou v libovolném adresáři (volba Use external HTML page).

Záložka pro modifikaci HTML šablon.

Záložka pro modifikaci HTML šablon.


Záložka pro modifikaci HTML šablon

Výsledné webové album v šabloně Standard je velmi jednoduché. V podstatě se jedná o jedinou webovou stránku (index.html), která obsahuje obrázky dané velikosti a kvality. Poněkud sofistikovanější výsledek získáme se šablonou LightBox. V tomto případě jsou pro jednotlivé obrázky vygenerovány samostatné stránky a úvodní stránka (index.html) obsahuje náhledy všech obrázků. Jednotlivé stránky jsou vzájemně propojeny odkazy.

Výsledek generování webového alba v šabloně LightBox.

Výsledek generování webového alba v šabloně LightBox.


 Výsledek generování webového alba v šabloně LightBox


Závěr

Prohlížeč obrázků cPicture poskytuje veškeré potřebné funkce pro pohodlné prohlížení obrázků i metadat v nich obsažených. Podpora geotagů a možnost lokalizace fotografií na mapě je rovněž u software této kategorie příjemným překvapením. K praktickým vlastnostem patří také poměrně široké možnosti práce s metadaty (zobrazování, úpravy, editace).

Program poskytuje celou řadu zajímavých funkcí. Výše zmíněná funkce pro tvorbu webových alb sice generuje ve výchozím nastavení velmi jednoduchá webová alba, ale pokud ovládáte HTML, můžete šablony vhodně modifikovat. Vzhled alba můžete přizpůsobit i modifikací souborů se stylovým předpisem ve výstupním adresáři.

Jednoduché uživatelské rozhraní není v tomto případě na závadu. Program umožňuje snadný přístup ke všem funkcím a nástrojům. Vzhledem k tomu, že program nevyžaduje instalaci, jedná se o praktický prohlížeč obrázků pro vaše USB flash disky.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty