Hlavní navigace

Cortana: osobní asistentka pro Windows Phone 8.1

Co je to Siri od Applu dnes už minimálně tuší asi každý čtenář tohoto článku. Zcela jinak je tomu u jména Cortana, což je více než ambiciózní odpověď Microsoftu. Cortana by se totiž brzy neměla zabydlet jen na Windows Phone 8.1.
Martin Tábor 6. 4. 2014

Sdílet

Microsoft na konferenci BUILD 2014 vypustil do světa první větší balíček oficiálních informací o Windows Phone 8.1. O novém mobilním systému se diskutuje již dlouho, ale ani tak zástupci firmy zatím neupřesnili datum vydání více než na několik následujících měsíců. O to zajímavější jsou ovšem představené funkce, z nichž jedné byl věnován skutečně značně velký prostor. WP 8.1 totiž přinesou kromě např. personalizované tapety pro dlaždice i osobní softwarovou asistentku Cortana, jež sice přichází čtyři roky po Apple Siri, ale rovněž je minimálně o tyto čtyři roky vyspělejší. Podle představených funkcí by mělo jít skutečně o další revoluci v oboru, neboť hlavním benefitem Cortany bude velmi osobní znalost uživatele, jeho denních zvyklostí i prostředí. Asistentka se zkrátka uživatele vynasnaží co nejvíce poznat a komunikace tím bude postupně snažší a spolehlivější. Před několika lety by šlo danou technologii označit doslova za „zázrak“, avšak otázkou je, jak Microsoft dostojí svým slibům v praxi. Zázrak sliboval i Apple a i přes nesporný přínos Siri je internet dnes plný vtipů a největších omylů jablečné asistentky. Microsoft chce přijít s umělou inteligencí, která bude opět o úroveň výše a z velké části bude těžit z technologie vyhledávače Bing.

Představení novinek Windows Phone 8.1

Pakliže se tedy dílo podaří uvést do praxe skutečně v odladěné podobě, stane se Cortana možná hlavním argumentem pro pořízení smartphonu s Windows Phone. Automatická personalizace Cortany by toho měla zvládnout skutečně hodně a asistentka tak bude vycházet ze širokého kontextu informací. Ten se bude skládat jak z komunikace se samotným uživatelem, tak z nejčastěji používaných kontaktů, obsahu SMS, činnosti na sociálních sítích apod. O to lepší zprávou pak je, že Cortanu snadno využijí i aplikace třetích stran. Jedním z problémů je jistě potenciální ohrožení soukromí, a i z toho důvodu půjde funkci personalizace zřejmě deaktivovat. V opačném případě jsou pochopitelně všechna – v tomto případě snad více než osobní – data uložena v cloudu. To může některým lidem jistě i oprávněně vadit, avšak technologicky je to odůvodnitelné, ba přímo nezbytné. Jak se zdá, Cortana je tak zásadní novinkou, že můžeme spekulovat, kdy se objeví i v systémech Windows pro stolní počítače, ultrabooky či tablety. Jednou složitě posbírané informace o uživateli by přece bylo neekonomické využít jen na smartphonu. Zvláště v situaci, kdy Microsoft dlouho hlásá plány o maximálním sjednocení a propojení všech svých platforem.

Zdroj: techradar.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty