Hlavní navigace

CopyQ - historie a mnoho dalších funkcí pro systémovou schránku

Usnadněte si práci a získejte možnosti, které schránka Windows nenabízí. Díky aplikaci CopyQ budete moci opětovně používat dříve vložené informace do schránky nebo automaticky je zpracovat pomocí skriptů.
Roman Polášek 21. 5. 2014

Sdílet

O tom, že schránka v systému Windows nenabízí nic kromě základní funkcionality, snad ani není třeba hovořit. Její funkce je omezena na dočasné uchování zkopírovaného textu či souborů. Její obsah lze pak opětovně vkládat, ale tím možnosti končí. Není se pak čemu divit, že uživatelům takové možnosti nestačí. Proto vznikají alternativy, které dokážou pracovat s obsahem schránky a nabízejí další užitečné funkce, které výchozí schránce chybí. Jednou z takových aplikací je CopyQ. Je zcela zdarma a díky českému autorovi je její rozhraní přeloženo i do češtiny.

Instalace a princip použití

Aplikaci si můžete stáhnout z odkazu uvedeného pod článkem ze Stahuj.cz. K dispozici je nejen klasický instalátor, ale i přenosná verze, kterou není nutné instalovat.

Po dokončení instalace a spuštění, aplikace ihned začne zachytávat vše, co vložíte do schránky. Může se jednat o text, webové odkazy, obrázky, nebo jakékoliv jiné soubory a složky. Aplikace uchovává kompletní historii a díky tomu se můžete kdykoliv vrátit ke kterémukoliv obsahu, který jste do schránky vložili.

Ukázka historie schránky

Ukázka historie schránky

Ukázka historie schránky

Přístup k aplikaci získáte prostřednictvím ikony v oznamovací oblasti. Kliknutí levým tlačítkem myši otevírá hlavní okno programu, zatímco pravé tlačítko zobrazuje kontextovou nabídku s možnostmi a také posledními objekty ve schránce.

Nabídka ikony v oznamovací oblasti rovněž obsahuje historii

Nabídka ikony v oznamovací oblasti rovněž obsahuje historii

Nabídka ikony v oznamovací oblasti rovněž obsahuje historii

Možnosti správy obsahu schránky

Po otevření hlavního okna programu je zobrazen přehledný seznam veškerých objektů, které jste vložili do schránky od zapnutí počítače. K dispozici jsou nejen veškeré texty, ale i náhledy obrázků či seznamy zkopírovaných souborů. Každou položku můžete snadno vložit opět do schránky, abyste ji mohli opětovně použít. Informace tak už nebudete muset zpětně hledat v počítači či na internetu. Vše, co vložíte do schránky, budete mít později velmi jednoduše přístupné.

Abyste se lehce vyznali ve větším množství prvků ve schránce, obsahuje aplikace také vyhledávání. Jednoduše stačí začít psát hledané slovo a aplikace začne položky postupně filtrovat včetně zvýraznění hledaného slova. Pro snadnější organizaci je rovněž možné vytvářet záložky a v nich pak organizovat vše z historie schránky.

Přítomno je také vyhledávání v historii vložených textů

Přítomno je také vyhledávání v historii vložených textů

Přítomno je také vyhledávání v historii vložených textů | Ukázka vytvořených záložek

Všechny položky v historii můžete rovněž upravovat či odstranit. Lze k nim také připojit komentář pro dodatečné vysvětlení nebo jakkoliv změnit umístění v rámci historie. Tyto akce lze provádět pomocí kontextové nabídky pravého tlačítka myši nebo pomocí ikon, které se nalézají při pravém okraji okna. Prvky lze rovněž abecedně seřadit, což se může v jistých situacích hodit.

Vytvořit můžete také zcela manuálně nové položky ve schránce, aniž byste je odněkud kopírovali.

Pokročilé možnosti

Aplikace je nakloněna především pokročilým uživatelům a proto obsahuje i složitější funkce, jako je možnost vytvoření příkazů, kterými lze prvky ve schránce zpracovávat. Mezi takové příkazy patří například možnost otevření internetové adresy v prohlížeči, odstranění formátování textu, automatické přehrávání multimediálních souborů, vytvoření náhledu obrázku, tvorbu QR kódu či přesunutí do vybrané záložky.

Pokročilé uživatele jistě zaujme i možnost vytvoření skriptů pro zpracování zkopírovaných textů a souborů

Pokročilé uživatele jistě zaujme i možnost vytvoření skriptů pro zpracování zkopírovaných textů a souborů

Pokročilé uživatele jistě zaujme i možnost vytvoření skriptů pro zpracování zkopírovaných textů a souborů

Pro rychlejší ovládání jsou přítomny také klávesové zkratky, díky kterým se lze rychle pohybovat v historii schránky, měnit zobrazení prvků, spravovat záložky nebo vkládat dříve vložené prvky ve schránce.

V nastavení lze upravit například i klávesové zkratky

V nastavení lze upravit například i klávesové zkratky

V nastavení lze upravit například i klávesové zkratky

Kromě klávesových zkratek a příkazů najdete v nastavení spoustu dalších možností. Můžete například určit, které typy dat bude aplikace uchovávat v historii, jaký editor bude použit pro úpravu obsahu nebo jaké barvy budou zobrazeny v uživatelském rozhraní aplikace. Samozřejmě nechybí ani možnost dočasného zakázání ukládání obsahu.

Alternativní aplikace

Pokud nepotřebujete pokročilé funkce a vystačíte si s pouhou historií schránky, můžete sáhnout rovněž po jiných aplikacích. Již v minulosti jsme se věnovali podobným aplikací. Jednou z nejpovedenějších alternativ je Save.me. Jednoduché ovládání a rovněž klávesové zkratky nabízí i program Clipboard Master.

Užitečné a bezplatné rozšíření

Aplikace CopyQ jistě patří mezi nejlepší aplikace, které dokážou rozšířit možnosti klasické schránky v systému Windows. Program uchovává nejen kompletní historii, ale umožňuje vám s ní i dále pracovat, upravovat jednotlivé položky nebo je organizovat pro možnost pozdějšího použití. Náročnějším uživatelům pak nabízí klávesové zkratky, možnost vytvoření příkazů nebo bohaté možnosti přizpůsobení chování v nastavení. Aplikace je zdarma a nabízí i rozhraní v češtině. Vyzkoušejte ji a objevte možnosti, kterými může usnadnit vaši práci při kopírování.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty