Hlavní navigace

Comodo Dragon - Za bezpečnější surfování

V článku se podíváme na prohlížeč Comodo Dragon, založený na technologii Chromium, tedy bratříčka známého Chrome. Jméno Comodo si možná spojíte s firewallem, antivirem nebo dalšími aplikacemi z odvětví bezpečnosti.
Josef Vavřina 24. 2. 2010

Sdílet

Ačkoliv se po takzvané Válce prohlížečů mezi Netscape a Internet Explorerem mohlo na chvíli zdát, že prohlížeč bude používán jen jeden (kromě několika málo vyjímek), vývoj v posledních letech napovídá něco jiného. Silných webových prohlížečů je hned několik a ačkoliv je Internet Explorer stále nejpoužívanější, není už o něm možné říkat, že je dominantní. Na paty mu více či méně úspěšně šlape početné konkurence zahrnující hlavně Mozilla Firefox, Google Chrome, Operu, Safari a nebo nejmladšího silného soupeře, Chrome, za kterým stojí Google. Právě Chrome je základem pro Comodo Dragon, o kterém se dozvíte více v tomto článku.

Comodo Dragon

Společnost Comodo možná znáte díky jejímu povedenému firewallu, méně z vás i třeba díky antiviru, anti-malwaru, antispamu nebo i jiným zdařilým aplikacím. Společným jmenovatelem pro většinu těchto aplikací je zabezpečení vašeho počítače ze všech možných stran. Google Chrome je bezesporu velmi rychlým prohlížečem, navíc v projektu Chromium jsou zdrojové kódy open-source, tak si v Comodo řekli, že se podívají na zabezpečení tohoto stále oblíbenějšího prohlížeče a upraví si jej po svém.

<p>Vzhledem Dragon samozřejmě připomíná svůj vzor, tedy Chrome</p>

Vzhledem Dragon samozřejmě připomíná svůj vzor, tedy Chrome

Vzhled je po vzoru Chrome přizpůsoben k maximální jednoduchosti a přehlednosti

Instalace a první spuštění

Během instalace jste dotázáni na to, zda si přejete importovat nastavení vašeho současného defaultního prohlížeče. Do Dragona si tak můžete automaticky „přetáhnout“ historii, záložky, hesla, nastavení vyhledávacího enginu nebo cookies. Z Opery bohužel dokázal „vytáhnout“ jen historii, záložky se přesunuly jen některé (ty které byly v podsložkách, ne v kořenové). S Firefoxem jsem nezaznamenal problém, ale tam mám záložky uložené trochu jinak. Rychlost instalace je stejně jako v jeho vzoru Chrome blesková během několika málo vteřin.

<p>Během instalace je možné si naimportovat nastavení z vašeho defaultního prohlížeče</p>

Během instalace je možné si naimportovat nastavení z vašeho defaultního prohlížeče

Možnost importu nastavení vašeho defaultního prohlížeče

První start po instalaci je samozřejmě pomalejší, ale další jsou už velmi rychlé. Subjektivně  bez přesnějšího měření, mohu říci, že rozdíl v rychlosti startu prohlížeče je oproti Firefoxu, Opeře nebo Internet Exploreru opravdu velmi znatelný. Rychlost načítání stránek (tedy hlavně JavaScriptu) člověk těžko pouhým okem změří a musí si vzít na pomoc například webovou aplikaci Peacekeeper. Výsledky v ní odpovídali Chrome, tedy v rychlosti JavaScriptu na špičce v současných prohlížečích.

Bezpečnější Chrome?

Jak už bylo zmíněno, záměrem autorů je hlavně zajistit co největší bezpečnost a soukromí uživatele na internetu. Samozřejmě není možné zajistit bezpečnost absolutní, ale jakákoliv navíc se může v některých případech velmi hodit. Chrome v tomto směru nenabízí nic moc navíc oproti svým konkurentům (což neznamená, že jsou všechny prohlížeče děravé a nenabízejí žádné soukromí a zabezpečení), ale Dragon se snaží úroveň bezpeční uživatele zvýšit. K tomu mu slouží základní funkce známé už z Chrome, jako je anonymní prohlížení stránek, ale podle autorů jsou tyto základní funkce vylepšené. Ačkoliv příliš podrobností není k dispozici, není důvod jim nevěřit, přeci jen společnost Comodo má v oblasti bezpečnosti PC velké zkušenosti. Dragon slibuje oproti Chrome i vylepšenou práci s SSL certifikáty nebo cookies.

<p>Pokud se vám nelíbí základní vzhled, je možné lehce poupravit váš dojem pomocí motivů</p>

Pokud se vám nelíbí základní vzhled, je možné lehce poupravit váš dojem pomocí motivů

S pomocí motivů jednoduše upravíte vzhled

Protože se jedná o potomka Chrome, získal i jeho nejlepší vlastnosti. Nejčastěji je Chrome zmiňován vzhledem k rychlosti JavaScriptu, ale zaujme i raketovým startem prohlížeče samotného nebo rychlostí odezvy při ovládání uživatelského rozhraní, jednoduchým a přesto hezkým vzhledem a hlavně stabilitou. Bohužel v Dragon zatím není implementována podpora instalace rozšíření jako v jeho vzoru.

Závěr

Comodo Dragon je velmi zajímavý prohlížeč. Nemá ambice bojovat proti nejrozšířenějším browserům, je vlastně „podřízeným“ jednoho z nich, ale úzká komunita jeho uživatelů může pomoci jeho autorům dovést tento prohlížeč co nejblíže k dokonalosti a možná i po nějakém čase má šanci překonat svůj vzor Chrome. V dnešní době několika rozdílných a propracovaných prohlížečů nemá příliš šance zaujmout uživatele, kteří si již svého oblíbence vyhlídli, ale pokud se poohlížíte po náhradě za některý z prohlížečů, s nímž nejste příliš spokojeni, zkuste Comodo Dragon, možná budete překvapeni a navíc můžete mít pocit z většího bezpečí a soukromí.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty