Hlavní navigace

Čína se snaží blokovat Gmail

<p>&#160;</p>
Čínské úřady podle Google blokují účty služby Gmail v zemi, a to tak, aby to vypadalo, že se na ně nedá dostat z technických důvodů. Google má v poslední době v Číně velké problémy.
David Sillmen 21. 3. 2011

Sdílet

Čínští uživatelé stále více mluví o tom, že mají problémy s přihlašováním na své účty na mailové službě Google – Gmail. Ta má být buď zcela nepřístupná nebo zcela pomalá. Velmi to tak ztěžuje její využívání. Google se nechal slyšet, že nejde o technické problémy na jeho straně, nýbrž o snahu čínské vlády. Ta se přitom snaží, aby celá záležitost působila dojmem, že potíže má právě Google.

Důvodů může být hned několik. Nabízí se zejména pokračování rozmíšky mezi čínskou vládou a Google, která začala útokem čínských hackerů na gmailové účty nevládních organizací bojujících za ochranu lidských práv. Čína se ale v poslední době také snaží o ještě větší utažení šroubů na internetu. Její představitele totiž vyděsila takzvaná „jasmínová revoluce“, která hýbe arabským světem a jejímž výrazným prostředkem je právě internet.

Zdroj: PCW

Autor článku